Доброволци помогнаха на самотно живеещ мъж във Вакарел

Предоставиха на чичо Траян дрехи, одеяла, храна, битови стоки и продукти и дърва за огрев

Приятели, помагайтеВестник „Труд“ започна съвместна рубрика със сдружение „Приятели, помагайте“. Всяка седмица ще представяме зов за помощ, получен от неговите координатори и ще показаме какво е свършено благодарение на доброволци и дарители.

Търсят му работа - бил е ел. техник, шлосер, механик, химик

Самотно живеещ мъж от софийското село Вакарел получи помощ след поредната дарителска акция на сдружение „Приятели, помагайте“. Сигнал за изпадналия в затруднение 50-годишен Траян Николов Колев подава негов съсед, с когото се познават от години.

„Казвам се Кънчо Георгиев Кънчев, познавам чичо Траян откакто живея тук, обърнах се към сдружението с молба за помощ, защото той живее в много тежки условия“, разказва съседът. По думите му чичо Траян е самотен, преживява трудно и от близо година си търси работа. Заедно с други добри хора му помагат с каквото могат, но тъй като и техните възможности са ограничени, решават да се обърнат към сдружение „Приятели, помагайте“. „Намерихме вашата страница, обадихме се и ви помолихме за помощ, защото ние вече нямаме възможност. Виждам, че помагате на хора от цяла България и съм сигурен, че ще помогнете и сега“, казва Кънчо.

След подадения сигнал председателят на сдружението Лео Кадели изпраща колегите си Венета и Георги, координатори за София област, които отиват да проверят в какви условия живее чичо Траян. Изпращат снимков материал, който показва нищетата в дома му. Веднага след това започва акцията - изготвя се списък с необходимите продукти и се решава какво е най-необходимо за чичо Траян. Дарители се свързват със сдружението с желание да помогнат на изпадналия в нужда. Предоставят дрехи, одеяла, храна, битови стоки и продукти. Преди дни с буса на сдружението са доставени 3 кубика дърва, част от които идват от Сливен. С тях чичо Траян ще прекара остатъка от зимата. Заедно с доброволци разчистват и освежават дома му, за да живее в по-спокойна и приятна обстановка.

При срещата на чичо Траян с председателя на „Приятели, помагайте“ Лео Кадели и две млади момичета, включили се в каузата, мъжът с радост благодари за помощта и казва, че подадената ръка никога не е забравена. Въпреки трудното положение, в което се намира, чичо Траян е с добро сърце и изказва подкрепата си за други нуждаещи се като него хора. „Аз самият преди години живеех в село Гара Елин Пелин и не е минавал и месец, в който да не помогна на други хора – на някое детенце или на човек в беда“, разказва мъжът.

Развълнуван и благодарен от помощта, която е получил, чичо Траян възкликва: „Боже, как да ви се отблагодаря? Нима има живот и на този свят, почти бях изгубил надежда“. „Не очакваме нищо, с всички тези добри хора помагаме на изпаднали в беда като теб“, отговаря Лео Кадели, като изказва своята признателност към сестрите Цветелина и Елена, че са част от благородната инициатива. „Щастливи сме, че има хора като вас, които помагат на нуждаещите се, винаги сме готови да се отзовем на сигнал за помощ“, казват момичетата и отправят апел към всички добри хора да помагат в каузите. „Всеки един от вас може да направи дарение - една чанта, един буркан, едно дърво, всеки с каквото може. Помагайте, доброто побеждава“, казва Лео Кадели.

Освен състрадателен и добър човек, чичо Траян е и много работлив и кадърен. В момента той има нужда от работа и се надява чрез сдружението да сбъдне и тази своя мечта. „Аз съм човек с много професии, работил съм на много места – бил съм ел. техник, шлосер, механик, химик, какво ли не“, казва чичо Траян. „Ако някой има работно място за него, нека да се свърже с нас, за да му съдействаме. Ние от сдружението намерихме работа на доста хора и в Хасково - чичо Митко и чичо Петко са едни от тях. Те вече работят, получават заплати и са щастливи, защото им връщаме вярата в доброто“, обяснява Лео Кадели.

 

Нова мисия

Помощ за семейства от Момчиловци

Сдружение „Приятели, помагайте“ участва в нова дарителска мисия в помощ на седемте семейства от родопското село Момчиловци, които останаха без дом дни преди Коледа заради голям пожар. Днес те вече имат покрив над главите си и усмивката отново е на техните лица. „Приятели, помагайте“ помагат за цялото обзавеждане на дома и даряват неща от първа необходимост. Предстои да бъдат предоставени и плочки за новия дом на семействата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България