Доброволци поправят стари колела за бедни деца

Всеки може да изпрати колело или части

Инициативата „Колело за смет, за дете велосипед“ досега е зарадвала близо 500 малчугани в нужда

Благотворителна инициатива на велоработилницата 1bike е зарадвала близо 500 бедни деца с подарък колело за три години. Кампанията “Колело за смет, за дете велосипед” стартира през 2015 г., когато доброволци се събират в Дряново и започват да ремонтират и обновяват стари велосипеди. Целта е колелата да достигнат до деца, които нямат възможност да си купят нови.

В кампанията може да се включи всеки, който пожелае. Децата, на които се даряват ремонтираните колела, са на възраст от 3 до 19 г. Агенцията за закрила на детето изготвя списъци кои отговорят на условията да получат подаръка.

Етапите на инициативата са три. Първият е събирането на стари и непотребни велосипеди и велочасти. За целта организаторите се обръщат към хората, които искат да дарят своите стари и непотребни колела. Те могат да ги изпратят по куриер до работния център в Дряново или да ги оставят в някои от приемните пунктове в София, Пловдив и Дряново.

Вторият етап е процесът на ремонтиране на велосипедите, който се осъществява в работния център в Дряново. Там в продължение на няколко уикенда се събират доброволци, които помагат за обновяването на велосипедите.

Накрая ремонтираните велосипеди се доставят до децата.

На 1 юни 2015 г. за Деня на детето са дарени първите 70 велосипеда на деца от Дряново.

От 1bike поправят колелата и даряват боята за обновяването им, DragBicycles даряват важни части, а от “МОГА - Дряново” помагат с ремонтирането, почистването, изрисуването на колелата и организирането на събитието.

През 2016 г. са ремонтираните 300 велосипеда. Те са дарени на деца от Попово, Кнежа, Лом, Нова Загора, Кубрат и Етрополе.

Тази година инициативата успява да достигне до 120 деца - от Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в с. Дрен и други, настанени в приемни семейства.

Това се случи по време на летен детски празник на 25 юни в селото, организиран от Фондация БНП Париба България и Международния женски клуб (МЖК) в сътрудничество с 1bike.bg.

Компанията получи награда от платформата за доброволчество TimeHeroes за социална иновация през май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл