Доброволци радват хора в беда

Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Новата визитка на платформата "Приятели помагайте"

Вестник “Труд” започна съвместна рубрика с платформата “Приятели, помагайте”. Всяка седмица ще представяме зов за помощ, получен от нейните координатори и ще показваме какво е свършено благодарение на доброволци и дарители.

Платформата “Приятели, помагайте” осигури инвалидна количка и инвалиден стол на 14-годишно дете. Зов за помощ изпраща баба Ана, която се грижи за малкия си внук Кристиян, който страда от детска церебрална парализа.

Баба и внук живеят в горнооряховското село Драганово. Заради тежката съдба на Кристиян Ана подава молба за количка преди две години до социалните, която така и не идва. Председателят на платформата Лео Кадели получава сигнал от местна медия, която разказва за нуждата на семейството. Само за ден, след като Лео споделя в клип във фейсбук за 14-годишното момче, се осигурява необходимата инвалидна количка. Благодарение на нея Криси, който е четвърти клас, може да се придвижва до “Дневния център за деца с увреждания” в Горна Оряховица. Неговата баба Ана е признателна на всички допринесли за сбъдването на желанието им.

Не след дълго от “Приятели, помагайте” разбират, че Кристиян има нужда и от инвалиден стол, в който да се движи в домашни условия. Дни преди Великден баба Ана и нейният внук са зарадвани и с него, а също така получават хранителни продукти, козунаци и яйца за предстоящите празници.

Млад мъж от Велико Търново също има нужда от помощта на “Приятели, помагайте”. Координаторът за тази област Калина Тотева бързо откликва на апела и посещава нуждаещия се Петьо. Сигналът до платформата подава неговият социален помощник и приятел Мариана, която е с него от миналото лято. Петьо има проблеми с краката и е обездвижен от 12 години заради тежка катастрофа. Той получава месечна пенсия от 235 лв., която е крайно недостатъчна за нуждите му. В отправената молба до платформата, Мариана, иска памперси за Петьо. Доброволците от “Приятели, помагайте” изпращат необходимите памперси и хранителни продукти.

Председателят на платформата Лео Кадели разказа пред “Труд” и за суровата съдба на Иван Александров от село Поликраище. Иван губи малкия си брат, а след това и работата си в местна фирма, заради няколкодневното му отсъствие, породено от погребението на починалия му брат. Мъжът не желае средства, а малко хранителни продукти и да си намери нова работа. “За да продължа някак живота”, казва Иван. Калина Тотева реагира светкавично и намира работа на Иван, а за Великденските празници му носи козунак, яйца и принадлежности от първа необходимост.

 

Нова мисия

Помощ за дом за деца с увреждания

Директорката на “Дома за деца с увреждания” Цветина Райчева в Две Могили се обръща към “Приятели, помагайте” с апел за матраци. След като от платформата реагират и осигуряват три матрака и пералня, от Общината се включват и снабдяват дома с още 9, благодарение на съдействието на кмет Божидар Борисов и зам.-кмет г-жа Русинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България