Доброволци ремонтираха и електрифицираха жп спирка Цепина

Група доброволци, водени от 22-годишния пазарджиклия Кристиан Ваклинов и съмишлениците му Цветан Чорлев от Варвара и Ивайло Механджийски от Велинград, върнаха към живот жп спирка Цепина в навечерието на 1 май. Тогава за първи път от 15 години изоставената сграда, на чийто вход доскоро висеше огромен катинар, светна в преносния и буквалния смисъл.

Младежите, създатели на сайта www.tesnolineikata.com, и техните съмишленици ремонтираха основно красивата постройка, вързаха я към електрическата мрежа в живописната местност в Родопите и монтираха осветителни тела. Идеята на ентусиастите е жп гара Цепина да бъде отворена през светлата част на деня за посещения и в нея да се експонира своеобразен музей на малкото влакче, където ще се виждат етапите на неговото развитие.

Жп спирка Цепина е разположена в подножието на върха, където се намира едноименната крепост Цепина, стопанисвана от деспот Алексий Слав през 13-и век. Мощта на владетеля на планината в този отсек била толкова голяма, че териториите му били наречени Славееви гори. Местността е идеална за еднодневен преход, до крепостта води туристическа пътека, а до Цепина се стига с теснолинейката или личен автомобил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони