Доброволци събират пари за мобилно приложение за известяване при бедствия и извънредни ситуации

Доброволци, които участваха в гасенето на пожарите в Кресна през лятото, организират дарителска кампания за събиране на пари за мобилно приложение за ранно известяване при бедствия и извънредни ситуации. С него всеки ще може да подава сигнали за възникнал инцидент, които ще се виждат от останалите потребители в реално време, информира БНР.

Костадин Карамитов, председател на Съюза на българските спасители, каза, че благодарение на безплатното бъдещо мобилно приложение при катастрофа, пожар или наводнение хората ще могат да си помагат едни на други, докато на мястото на инцидента дойдат службите. Когато имаме инцидент, първите, които пристигат, са самите граждани. След това се обаждаме в службите, а първите 3 - 4 минути са от огромно значение! Приложението ще показва карта с местата, където има подадени сигнали, както и най-близките болници до тези точки. Идеята за приложението възникнала по време на наводненията в България през 2014 година.

Необходимата сума за изработката му е 15 хиляди лева. Информация за дарителската кампания може да бъде намерена на интернет страницата на Съюза на българските спасители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България