Добромир Бориславов, директор на столичния зоопарк, пред „Труд“: Строим „жирафарник“ по европейски

Какви нови животни идват в Столичния зоопарк и кои обитатели ги очакват „сватби“? Кои от двойките ще имат малки? Ядат ли сладолед животните лятото? На тези въпроси отговаря пред „Труд“ директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов. Той разяснява и кои питомци ще могат да бъдат хранени от посетителите. Много нови атракции очакват гостите по изцяло обновените шарени алеи. Предстои мащабен ремонт на цялото пространство на зоологическата градина.

 

- Г-н Бориславов, какви нови животни очаквате в Столичния зоопарк?

- Жираф ще дойде в зоопарка веднага, когато построим негов дом. В рамките на генералния план за обновяване на зоопарка има заложена сграда „жирафарник“. Той трябва да отговаря на всички изисквания на Европейската агенция за зоопарковете и аквариумите, така че веднага след като започнем реализацията на генералния проект, ще има дом за жирафа и ще има жираф в зоологическата градина. Не мога да се ангажирам със срокове, но вече се работи по този въпрос.

- Ще има ли „сватби“ и бебета-животни?

- Съвсем скоро, преди една седмица донесохме и три лемура от зоопарк в Торино, които събрахме заедно с нашите, защото искаме да създадем по-голяма група, за да си имаме малки лемурчета. В момента водим преговори за получаване на още една женска камила, за да може да направим там двойка и в бъдеще време да имаме и малко камилче.

- Едно птиченце ни каза, че храните животните със здравословен сладолед. Правите им специални лакомства, с които да се разхлаждат в жегите?

- Това са замразени храни вътре в плодчета. Раздават се на животните, защото и те като хората страдат от горещините и когато им се даде такава специална храна те се чувстват изключително добре. Лакомствата, които те получават при различните видове могат да бъдат риба, плодове и всички храни съобразени с хранителния режим на съответния вид.

- Как върви инициативата, която стартирахте това лято, предвиждаща всяка събота посетители да могат да наблюдават и участват в храненето на различни животни?

- Върви много добре, изключително сме обнадеждени, защото независимо, че се оказа, че градът е празен, в събота, когато се прави показното хранене, идват все повече хора. Интерес има, защото от нещо, което ние правим стандартно за животните и е задължителна част от програмата им, ние се опитваме да създадем емоция на посетителите. Това е емоция, която да им даде освен приятни преживявания и полезна информация за животните. Повярвайте, хората, които ги гледат и са най-тясно свързани с тях, могат да споделят толкова факти за тяхното битие, че това провокира истински интерес от страна на посетителите. Гледачите споделят данни за храната, играта, почивката на животните, за техния произход, откъде са дошли, къде обитават, какво се случва с вида в естествените му местообитания по света. Всичко това се научава по време на храненето. То е различно при различните видове. „Споделено хранене“ се прави както за маймуните, така и за големите котки и влечугите. Интересно е и смятам тази инициатива да се превърне в постоянна атракция и хората да могат да го наблюдават всеки уикенд.

- Ще започне ли събитието да се провежда и в неделя?

- В момента инициативата е само в събота заради редуцирания състав и отпуските, но след като влезем в нормален работен режим, ще бъде и в събота, и неделя.

- Кои животни ще могат да бъдат хранени от посетителите и при кои само ще наблюдават процеса? Децата ще могат ли да къпят слона?

- Това с къпането на слона беше изкривено от медиите, няма как детенце да къпе слона. Най-малкото защото то се прави в служебните помещения, а зрителите го гледат от другата страна. Няма как да позволим на деца да къпят слона, защото това е голямо животно и миг на невнимание може да доведе до инцидент. Слоницата Тайди като една истинска жена има непредсказуем характер и дори гледачите не знаят в какво настроение ще се събуди.

Но пък съвсем нормално е дечица да влязат при камилата и да й дадат морков, както може да се случи и с маймуните или с някои от малките влечуги, или някои от птиците. Гледачите преценяват, тъй като в зависимост от броя на хората, те по свое усмотрение дават възможност на децата да хранят животните с наша храна.

Освен това, веднага след езерото по посока към маймунарниците оформихме и една контактна зона, където имаме тревопасни, магаренца, понита, които са в непосредствен контакт с хората. Децата могат да ги галят и хранят в присъствието на гледач.

- Още какви атракции планира зоопаркът?

- Имаме инициатива, с която ще има възможност за хората със смартфони през седмицата, когато няма демонстративно хранене, след инсталирането на мобилно приложение да го наблюдават на телефоните си. Те ще получават и полезна информация за животните в клетките. В края на септември ще се случи това.

- А лятното кино?

- Беше много успешно и ще бъде много хубаво уикендите да има една такава инициатива и да се продължи постоянно през топлия сезон. Защото кино на открито с филми, които са за любителите на животни, ще е изключително полезно и модерно.

- На какъв етап е идейният проект за цялостна реконструкция на зоопарка?

- Единият етап е изпълнение на вече планирани дейности по реконструкцията като подобряване на местообитанията на приматите – проект, който вече е изработен, остойностен и има избран изпълнител. Предстои до края на годината и осигуряване на финансиране от Столична община. Това е едната линия. По втората линия разработваме генерален план за реконструкция на зоопарка. Той включва както ремонти освен тези, които споменах - новите обиталища на големите котки, също и обновяването на домовете на приматите. Големият идеен проект за реконстркуция на зоологическата градина включва проектиране, което ще предположи експозицията да бъде правена на географски признак, а не на таксономичен. Това значи, че зоопарка се разделя условно на няколко зони: Зона „Европа“, зона „Северна Америка“ зона „Южна Америка“, зона „Австралия“, зона „Африка“, зона „Евразия“. В тези зони се групират животните за да може от една страна да обитават повече пространство, отделно да бъдат в смесени композиции, така както е в природата. Например, в зона „Африка“ на едно място без проблем могат да обитават жирафи, антилопи, зебри – видове, които в природата също живеят заедно. Вместо, както в момента, да има за всеки един от тях обособени площи, всички ще обитават на едно място, естествено лъвът няма как да обитава там.

- Колко ще струва цялостният ремонт на зоопарка?

- Към момента проектът е в идейна фаза и колкото и да има различни предположения за себестойността му тя ще излезе, когато всяка от отделните зони бъде разработена на ниво техническо проектиране. Предварителните прогнози са, че този проект ще е сравнително скъп защото той освен че запазва съществуващите сгради, реформира ги, реконструира ги, изгражда се изцяло нова инфраструктура. Всичко това ще бъде в диапазона около 10 млн. лв., защото Зоологическата градина е огромен обект, заемащ на 235 дка. площ. Проектът ще обхване основно цялата територия с изключение на настоящите обиталища на големите котки и на маймуните. Те са изключени от този разход.

- Какви проблеми ще реши този план?

- Проектът ще представлява цялостна концепция за визията на зоопарка в следващите 10-15-20 години. Това означава, че освен цялото зониране, вътре трябва да се разреши проблемът с паркирането, въпросът с обслужващите дейности, които са свързани с услуги за посетителите. Необходимо е още малко време, за да бъде финализиран проектът и уточнено по такъв начин, че наистина да разрешава проблеми, а не да създаде нови.

В плана трябва да се обособят и зони за поемане на дейности като обществено хранене – трябва да има ресторант. Трябва да се доуточни въпросът с паркирането, който е много сериозен в момента. Смятам, че към края на годината този цялостен идеен проект ще бъде официално завършен.

Освен ресторант има нужда от зона за обществено обслужване: книжарница, магазин за сувенири, заведения за обществено хранене, които да са не разпръснати, както в момента

Важна е подмяната на топлопреносната инфраструктура, която вече е към края на експлоатационната си годност. Ще се направят подобрения на композицията на градината, защото независимо от всичко, това е все пак един парк, в който има изключително много декоративна растителност. Тя ще бъде запазена а нейното състояние ще бъде подобрено и обогатено.

Това са основните проблеми в момента. Давам ви един пример: Мечкарникът в момента, колкото и да не искам да е така, изглежда изключително неприветливо. Той е в един сиви цветове заради огромната стоманобетона конструкция. Този мечкарник ще бъде напълно реконструиран, предвижда се покривът да бъде зелен, да се изградят панорамни площадки, да бъдат декорирани, да бъдат облагородени зоните с водни ефекти и т.н.

- Книжарницата и ресторантът ще се поместят ли в настояща сграда?

- Новият проект планира специална сграда - изключително модерно съоръжение.

- Останалите сгради в зоопарка няма да се събарят?

- Не. Запазваме всичко съществуващо и изграждаме само това, което е необходимо, за да поеме новите функции. Това е може би елементът, който ще предизвика оскъпяване на обновяването на зоопарка, защото има огромни конструкции и съоръжения, които са вече морално и технически остарели, но реално погледнато са активни и извършват своята работа. Те ще бъдат запазени до такава степен, че да бъдат нагласени към изискванията на Европейската организация на зоопарковете и аквариумите, специалисти от която консултират разработването на този генерален план. В момента целта на зоопарка е да стане член на тази организация и те имат много стриктни изисквания. С този проект се опитваме да им отговорим.

- Какви ще са ползите от членството е ЕАЗА?

- Искаме да станем членове на организацията, за да можем да бъдем бенефициенти на различни продукти като размяна на животни, база данни, получаване на професионална ветеринарна зоотехническа и зооложка помощ. Въобще, искаме да станем членове на голямото европейско семейство на зоопарковете.

- Когато животните бъдат разделени на зони, ще има ли там и растения, които да придават автентичност на всеки кът?

-Отделните зони ще бъдат изградени с декоративни материали, за да приличат на тези хабитати. Ще има изкуствени скали, езера и дървета, но няма как да докараме жива растителност, която е типична за друг континент.

- Как ще изглеждат алеите след реконструкцията?

- Ще бъдат запазени като композиция. Основната идея е да бъдат разделени на две зони – бърза зона, която дава възможност да се видят най-големите акценти в зоопарка в рамките на два часа и между основната циркулираща алея да има т. нар „примки“ - приключенски маршрути. Който разполага с повече време, ще може да влезе навътре в дадена зона и да види още повече неща. Настилките ще бъдат с различни цветове, за да могат посетителите да се ориентират по-лесно.

 

Нашият гост

Директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов е на 38 г, по професия е ландшафтен архитект, има и магистърска степен по бизнес администрация. От 2008 г. е член на съвета на директорите на „Софийски имоти“, а по-късно и негов зам.-председател. В началото на 2012 г. става част и от управата на „Озеленяване“. Член е на гражданското сдружение „Право на избор“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта