"Добър 3.71" дават българите на правителството по шестобалната система

Министрите от третото правителство на Бойко Борисов приключват първата си година почти с добра средна оценка от българските избиратели - 3.71 по шестобалната система. Това сочат данните от независим телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен между 13 и 17 април сред 1000 пълнолетни българи по телефона.

Най-висока средна оценка получава вицепремиерът Томислав Дончев - 4,33. Според авторите на сондажа това е „признание за експертния му образ и балансиран политически подход” и е оценен сред по-широка политическа база в дясно-център.

%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%b8Още няколко министри са оценени над средното, сред които са и двамата вицепремиери от Обединени патриоти и четирима “стари” министри от предишни кабинети на Борисов. Оценките им в низходящ ред са: Лиляна Павлова - 4.12 , Владислав Горанов - 4.02, Красимир Каракачанов - 3.94, Валери Симеонов - 3.85, Теменужка Петкова - 3.78, Николина Ангелкова - 3.74, Николай Нанков – 3,73.

По-голямата част от министрите пък получават под средната за кабинета оценка.

Като основни фигури в един кабинет, финансовият министър и вицепремиери са с добри позиции. На дъното на класацията са спортният министър Красен Кралев (3,47), агроминистърът Румен Порожанов (3,41), социалният Бисер Петков (3,36) и здравният Кирил Ананиев (3,35). От „Галъп интернешънъл” отбелязват, че най-ниски са оценките в най-невралгичните сектори. А именно там трябва да се правят болезнени реформи, за които е нужно доверие в министъра.

В годините министър-председателят Борисов запазва най-висок рейтинг на доверие в сравнение с всички министри и по този начин в известен смисъл ги “дърпа” всичките напред, посочват от "Галъп".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България