Договорите за аренда - пред нотариус

Земя ще се отдава под наем от собственика или от упълномощено от него лице

Такса от 10 лева за вписване

Договорите за аренда на ниви със срок по-дълъг от една година задължително ще се заверяват нотариално и ще се регистрират в общинските служби по земеделие. Това решиха окончателно депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Те ще се вписват в съответната служба по вписванията по местонахождение на имотите, като към тях ще се прилагат и скици на нивите. За това ще се плаща фиксирана такса от 10 лева.

Предложенията за промени в закона станаха, след като земеделското министерство засече 79 опита за измами със земеделски земи. Причината беше отпадането на изискването за представяне на скица при заверката на договори за аренда над 1 година пред нотариус, което доведе до заверени десетки фалшиви договори за хиляди декари земеделска земя в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол.

С измененията вече се въвежда изискването земеделска земя да може да се отдава под наем от собственика или от упълномощено от него лице, което притежава права върху земеделската земя.

Законът регламентира и случаите, когато един и същи имот е представен за регистриране с повече от един договор за наем или за аренда на земеделска земя. В този случай общинската служба по земеделие ще регистрира договора, вписан в службата по вписвания с най-ранна дата и вписаният договор при представяне за регистриране на вписан и невписан договор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика