Договори се нов общоевропейски закон за ограничаване на оръжия

Снимка: Архив

Нов общоевропейски закон за ограничаване на огнестрелното оръжие беше договорен в Брюксел между институциите на ЕС, съобщи БНР. Текстът беше обект на спорове цяла година между правителствата и Европейския парламент откакто стана атентата в Париж през ноември 2015 година.

На територията на всяка държава-членка се забранява притежанието на определени типове полуавтоматично късоцевно и далекобойно оръжие с пълнители от 10 до 20 патрона, което досега беше разрешено за цивилни лица.

Някои от опасните модели ще се придобиват само от спортисти и ловци при строго определени правила от федерациите.

Обезвредени автомати, с халосни патрони, които служат за реквизит в театри и кино-продукции, също попадат под контрола на директивата. Един от нападателите в Париж през ноември е стрелял именно с такова оръжие, което отново е било преработено за смъртоносни цели.

Всеки търговец и производител на огнестрелно оръжие в Европа ще маркира със специални знаци основните части на оръжията и те ще бъдат въведени в единна електронна система за обмен между полицейските служби на 28-те страни. Така ще се улесни проследяването на всяка оръжейна стока.

След успешните преговори в тристранна работна група, директивата формално ще се гласува и влезе в сила в началото на следващата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа