Договорът за добросъседство с България беше одобрен от комисиите в македонския парламент

Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха историческия договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.

Договорът за приятелство и добросъседство с България мина през всички комисии в македонския парламент и до края на тази седмица мнозинството очаква той да бъде приет и в пленарна зала, предаде БГНЕС.

В предложението си до парламентарните си комисии външното министерство в Скопие подчертава, че чрез този договор Македония ще получи помощ и подкрепа в усилията за членство в ЕС и НАТО. Създаването на Комисия за разглеждане на историческите събития е положителен факт, се казва още в препоръката на министерството.

"Трябва да се задълбочи взаимното доверие между двете подписали този договор държави. Трябва да се направи и обективно, основано на автентични факти тълкуване на историческите събития", каза Горан Стефановски, директор от македонското МВнР.

Договорът за приятелство влиза в сила, след като бъде одобрен от парламента в двете страни, припомня държавната информационна агенция на Република Македония.

Договорът беше подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България