Договорът от Преспа е внесен в парламента на Гърция

Договорът от Преспа е внесен в гръцкия парламент, пише електронното издание на гръцкия вестник Efimerida ton syndakton.

Председателският съвет ще се срещне в понеделник, за да реши кога Договорът ще влезе в комисията по външни работи. Според информациите разискването в комисията ще започне в понеделник следобед и се очаква до петък гласуването да се проведе в пленарната сесия на Парламента. Отбелязва се, че проектозаконът не носи подписа на Елена Кунтура, която се намира в Китай.

Междувременно десноцентристката партия „Реката“ („То Потами“) ще гласува "за" в комисията, заяви в събота Йоргос Мавротас, слагайки край на въпросите дали има мнозинство, за да се представи Договора за разискване в пленарна зала .

Съгласно обяснителния меморандум Договорът от Преспа прекратява спора между Гърция и Бившата югославска република Македония за името на последната. Също така се предвижда прекратяване и въздържане от иредентистко поведение и враждебна пропаганда, зачитане на историческите и културни символи на Гърция, както и зачитане на гръцката история, култура и наследство на Гръцка Македония от древността до днес.

Също така се посочва, че Договорът напълно съответства с националната позиция на Гърция, тъй като е формирана след междинното споразумение ERGA ONMES, с комплексно определяне на географското наименование. С промяната на конституцията в съседната страна (Македония – бел. ред.) договореностите вече са окончателни и необратими. Затова Договорът установява период на приятелство, добросъседство, сътрудничество и осъвременяване на ниво стратегическо партньорство на двустранните отношения между страните.

Освен това, както е посочено в обяснителния меморандум, споразумението стабилизира целия Балкански регион и поставя Гърция като водеща сила за мира и сигурността в този регион, като значително подобрява международния й авторитет.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа