Догодина ремонтират Столичната библиотека

За първи път половината читатели са млади хора

През следващата година ще започне дългоочакваният ремонт на сградата на Столичната библиотека. Реконструкцията ще става поетапно през следващите две години. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на церемонията по връчване на Годишните награди на Столична библиотека за 2017 г. Кметът уточни, че догодина започва и реконструкцията на площад „Славейков“, по време на която ще бъдат запазени кътовете за книги.

Сградата на Столичната библиотека на пл. „Славейков“ се нуждае от основен ремонт. Налагат се дейности по покрива, интериора, дограмите и др. Още не се знае колко ще струва всичко това, защото проектите ще се изготвят в началото на идната година, обясниха пред „Труд“ от Столична библиотека.

Читателите там за последната година са се увеличили с 14 хил. души и сега са 47 хил., като за първи път половината от тях са на възраст до 28 г.

На четвъртите награди на Столичната библиотека, писател на годината стана Милен Русков. Той получи приза си от кмета Фандъкова. Най-четен автор на научна литература е акад. Георги Марков. Читател на годината стана Валя Петрова.

Сред наградените беше и в. „Труд”, чийто автор Анжела Димчева е публикувала през 2017 г. десетки статии за проблемите на българската култура. Много от тях са за събития на Столичната библиотека.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България