Доживотен затвор е максималната присъда по обвиненията срещу бившия президент на Южна Корея Пак Кън Хе

Корупционният скандал, който доведе до импийчмънт на бившия президент на Южна Корея, е достигнал до своята последна фаза - дело, което ще определи дали Пак Кън Хе ще завърши прехода си към затворническа килия, съобщава Би Би Си.

Повдигнати са й общо 18 обвинения, между които злоупотреба с положение, корупция и разкриване на държавни тайни. Ако се докаже вината й, максималната присъда, която я очаква, е доживотен затвор.

Редом с бившия президент на съдебната скамейка застава и нейната дългогодишна приятелка Чой Сун Сил.

В основата на скандала стои обвинението, че двете жени са изнудвали някои от най-големите компании в Южна Корея за пари, като в замяна са предлагали политически услуги. Също така обвинителите заявяват, че Пак Кън Хе е разкрила държавни тайни, като е предоставила достъп на Чой Сун Сил до работата си.

В процеса по делото голям брой хора са били разследвани или арестувани за участие, допълва Би Би Си. Това включва бившия здравен министър Мун Хю По, главен служител на Националната Пенсионна Служба Хьон Ван Сон, председателя на Самсунг Лий Джей Йонг и още четирима други висши служители на компанията.

Това е третото дело за корупция на южнокорейски лидер. Предните два са се случили през 90-те, като в затвора влизат двама военни диктатори.

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия