Доживотен затвор за убийство на митничар

На доживотен затвор при специален режим за убийството на старши митнически инспектор Георги Дребчев бе осъден днес от Пловдивския окръжен съд подсъдимият Божидар Атанасов.

Той бе признат за виновен в това, че на 13 юни 1999 г. пред вход Г на блок 131 на жилищен район „Тракия” в града под тепетата предумишлено и с користна цел е умъртвил служителя на Митница Пловдив Георги Дребчев – престъпление по член 116, ал.1, т.7 и т.9 във връзка с чл. 115 във връзка с чл. 20, ал.2 във връзка с ал.1  и чл.54 от Наказателния кодекс.

Пловдивските окръжни магистрати пратиха за 15 години и 6 месеца зад решетките при първоначален строг режим и бизнесмена Иван Карабелов, който бе признат за виновен, че в съучастие с починалия на 3 февруари 2012 г. бивш кмет на Съединение Евгений Маринчешки като подбудител, умишлено е склонил Божидар Атанасов да извърши престъпление с користна цел и да умъртви Георги Дребчев.

Богидар Атанасов и Иван Карабелов са осъдени да заплатят общо 200 000 лв. обезщетение за причинените неимуществени щети от престъплението си на двамата наследници на Георги Дребчев – по 100 000 лв. за всеки от частните обвинители. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право