Дойдох за „Ал. Невски“, а попаднах в кошмар (обзор)

„Дойдох на ваканция в България, за за разгледам София и да видя прочутия площад „Александър Невски“, но попаднах в кошмар.“ Това заяви Мурад Хамид, зетят на терориста, извършил нападение над  френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“. Той по свое желание даде интервюта за българските телевизии Нова и Би Ти Ви. Направи еднакви изявления пред различните журналисти, покрит с хавлия през главата, така че се виждаха само очите му.

„В  София се оказах сниман от всички големи телевизии като военен престъпник. Предпочитам да се върна във Франция, тъй като тук не ми дават никакви обяснения защо съм задържан. Във Франция полицията ще направи разследване и ще установи, че не съм виновен“, каза Мурад Хамид в сутрешните блокове на телевизиите. Той добави: „Единствената ми вина е, че съм зет на терорист. Шариф Куаши е мъж на сестра ми, но не сме общували често. Не съм отивал в „Ислямска държава“. Това не е държава, това са терористи, които убиват хора от всякакви религии. Моето желание е не да убивам, а да се уча и да се развивам“, каза роднината на Шариф Куаши.

Той влезе на 26 юли в България, като заяви, че идва на екскурзия за 7 дни, но след два се опита да мине в Турция. Граничарите на Капъкуле го върнаха у нас, като обясниха, че той

има забрана да посещава за 5 г. страната им. Веднага след това е бил настанен в приют за бежанци, съобщи в. „Журнал дю диманш“. Френските власти смятат, че той е имал намерение да се влее в редиците на ИДИЛ. По сигнал за отпътуването му, подаден от негови близки, антитерористичната прокуратура в Париж е започнала разследване срещу него, издала е европейска заповед за ареста му и е поискала от България да бъде екстрадиран. Софийският градски съд разгледа делото за екстрадицията му на 10 август. Пред съдиите той сам поиска да се върне във Франция, тъй като тук го третирали като „куче в ареста“.  Съдиите му дадоха три дни, за да промени искането си. Вероятно във вторник ще се произнесат за екстрадирането му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право