Доказаха живот на Земята преди 3,95 млрд. години

Данните са в резултат от проучване на полуостров Лабрадор в Канада

Кислородът в околната среда бил достатъчно за развитието на комплексни клетки

Примитивна форма на живот е съществувала на Земята преди 3,95 милиарда години. Това показаха резултатите от проучване на Токийския университет в Япония, цитирано от “Франс прес”. Данните са за период, в който нашата планета е била подложена на интензивни бомбардировки от астероиди и комети. Един от авторите на изследването – Цийоши Комия твърди, че доказателства за живот на Земята отпреди 3,95 милиарда години са намерени на полуостров Лабрадор в Канада в седиментни скали.

През последната година точният период, в който се е появил живот на Земята, предизвиква ожесточени дебати сред изследователите. През септември 2016 година учени публикуват данни, че в Гренландия са открити строматолити. Това са варовикови структури, формирани от фосилизирани микроорганизми на 3,7 милиарда години. Следващите сведения са през март тази година, които сочат, че в скалните образувания Нувуагитук в Канада са намерени фосилизирани микроорганизми на 3,77 - 4,29 милиарда години.

Последното научно изследване, извършено от японските учени, е направено в северната част на полуостров Лабрадор. Там те изучават изотопния състав на зрънца графит (въглерод), за да се разбере дали е с органичен произход или не. Основен интерес за учените предизвиква съотношението между въглерод 13 и въглерод 12.

Екипът на Комия стига до извода, че зрънцата графит са със значително по-голямо съдържание на по-лекия въглерод. Учените заключили, че “подписът” на този графит е биогенен, т.е. произлиза от живи организми. Биогенните скали, част от които са седиментните скали, са образувани от жизнената дейност на дадени организми. Утайката им се образува в резултат на прякото им участие.

Сведенията на Японския университет идват няколко месеца след изследването на учените от Университета Вашингтон, публикувани по-рано тази година. Те проучвали възможността по някое време в историята да са съществували комплексни форми на живот, които впоследствие да са изчезнали. Данните са от изотопни следи от елемента селен (Se) в седиментни скали на Земята в периода от преди 2 – 2,4 милиарда години.

Анализът показва, че кислородът в околната среда е бил достатъчно, за да позволи развитието на комплексни клетки. Данните от проучването доказват още, че е имало период от около четвърт милиард години, в който може би е имало преходна среда, която евентуално да подкрепя съществуващите организми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука