Доклад: Евентуална война на Корейския полуостров - най-голямата заплаха за Русия

През 2018 г. най-голямата външнополитическа заплаха за Руската федерация би била възможната ескалация на конфликта на Корейския полуостров. Това става ясно от прогнозата на експерти от агенция „Въшна политика“, представена в доклад под заглавие „Международни заплахи – 2018“, който ще бъде публикуван по-късно в сряда, пише „Ведомости“.

Русия влиза в новата, 2018-та година на вълната на победата: операцията в Сирия приключи успешно, а сакционният натиск не подкопава страната отвътре и дори не отслаби външната й политика, твърдят експертите. Същевременно обаче те признават, че Москва е „пропуснала няколко удара“, сред които ниските темпове на растеж в икономиката, парализата на американската администрация към Русия и липсата на положителни промени в отношенията с Европейския съюз.

Преди всичко докладът съдържа предложения за обновяване на платформата, на която се базира руската външна политика: на мястото на прагматизма, който Москва прилага от края на 90-те години на миналия век, трябва да дойдат ценностите. За нова външнополитическа мисия на Русия експертите предлагат „съдействие за намаляването на несправедливостта“ по света.

Основната международна заплаха за Русия е възможната ескалация на конфликта на Корейския полуостров, уверени са експертите. В тази ситуация на Москва се препоръчва оказването на „солидарен с Китай политически натиск над САЩ“.

„Голяма сделка" между Русия и САЩ няма да има и през 2018 г., уверени са експертите, които съветват Москва да се откаже от фронталната конфронтация със САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия