Докога ще толерираме колективната безотговорност

От години в нашата действителност битува огромен проблем, който нанася изключително сериозни вреди. Нарича се „Липса на персонална отговорност за взети от публичната администрация решения, довели до ощетяване на гражданин, група от граждани или в крайна смета – на цялата ни държава“. А генералният въпрос, свързан с този проблем е защо не се търси лична отговорност, за нанесените от конкретното длъжностно лице от системата на публичната администрация вреда, а вместо това последиците остават за цялото общество?

Всъщност този проблем е сериозен, защото засяга интереса на всеки гражданин и неговата имуществена сфера. Примерите за липса на лична отговорност, която води до накърняване на интересите на граждани, са много.

В сферата на социалната политика ярък пример за чиновнически произвол е неприлагането на норми от закона за интеграция на хората с увреждания, закона за закрила на детето, закона за защита от дискриминация и др. Резултатът от постъпките на невидимите за обществото ни длъжностни лица са редица дела, водени и печелени от биологични родители и в България, и в Страсбург. Сметката обаче я плащаме всички ние – българските данъкоплатци, а на конкретното отговорно лице не му се търси сметка.

Пример за чиновнически произвол са издаваните разрешителни за ползване на сгради с несъобразяване с нормите на ЗУТ и Наредба 4 за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания. ДНСК не използва правомощията си на административно-наказващ орган по отношение на собствениците и ползвателите на недостъпните сгради. В резултат потърпевшите лица, потърсили правата си, печелят дела, получават обезщетения, които отново се плащат от съвкупния данъкоплатец, а не от конкретно отговорните длъжностни лица.

Подобно е положението и в системата на опазване на околна среда, водите и горите, където издаваните разрешителни се контролират и получават санкция само по съдебен ред и … при естественото настъпване на бедствия, вследствие нарушения природен баланс или неспазени технически норми, за което цената плаща не само целия български народ, но ще я плащат с още по-голяма сила и бъдещите поколения.

Драстични са примерите и с потъпкването на човешкото достойнство и права на задържаните лица и лицата в досъдебната фаза. Не са малко и случаите на реализиране на неоснователен арест или задържане, чиято продължителност значително надхвърля законовия срок. Никой в държавните институции не се сеща да поиска сметка от онова длъжностно лице или орган, пряко причинил вредата с порочните си действия или с бездействието си. Така очевидните проблеми удобно се вихрят в обществото ни от години. Докога ще продължаваме да се примиряваме с безотговорността и докога с бездействието си да търсим лична отговорност ще толерираме безнаказаните длъжностни своеволия?

Народните представители от ПГ„Патриотичен фронт“ имаме амбицията за преустановяване на този порочен кръг, като предприемем законодателни начинания в защита на редовия гражданин – данъкоплатец. Принципите на правовата държава повеляват, всеки да носи отговорност за стореното от самия него.

Колективната отговорност е вредна. Тя е инструмент на отминало време и повече не би следвало да има място в съвременното ни общество. Порочните действия и бездействия на отделните анонимни служители, практически компрометират институцията, в която работят, а не самите тях. Така институциите акумулират негативното отношение и ненавистта на гражданите, докато прекрачилото закона длъжностно лице удобно си мълчи и продължава да безчинства.

Трябва да се сложи край на ширещата се анонимна безотговорност. Необходимо е да бъдат осветлявани конкретните виновници за всяко неправилно или незаконосъобразно деяние. Така ще се прекрати практиката, прегрешилите спрямо закона и морала длъжностни лица да продължават да безчинстват. В годините на преход бяха накърнени и разбити много човешки съдби. Повече не може да се крием зад общата отговорност. Нужно е разработване на контролни мерки за пресичане на порочната практика и установяване на положение на индивидуална и лична отговорност.

 

За сметка на данъкоплатците

Масови са случаите в съдебната ни система, при които след последния вътрешен съдебен или прокурорски акт, гражданинът се е обърнал с жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург и е получил решение в своя полза. И в този случай присъдената му по справедливост репарация за накърнените му права е за сметка на съвкупния данъкоплатец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи