Докторска дисертация от Технически университет – Пловдив намери пазар в САЩ

Дисертация на докторантката Донка Нешева от специалността „Компютърни системи и технологии” (КСТ) в Техническия университет-Пловдив вече намери пазар в САЩ, откъдето има заявен интерес от пациентски организации, съобщи ръководителят на катедра „Компютърни системи и технологии“ във ВУЗ-а доц. д-р Николай Каканаков.

„Дисертацията е свързана със създаването на платформа за болни от диабет, която да бъде качена на личните им телефони. Целта е да се намерят зависимости между параметрите, които се изследват при диабетиците и възможност да им се предостави съвет, преди да отидат при лекаря. Може мобилното приложение да се свърже автоматично с лекаря и да му каже: виж тази картина от данни на пациента, има ли опасност? Програмата може да препоръча на пациентите например спешно да отидат при лекар, или да приемат медикамент, който ще реши притесненията им. Резултатите от тази докторска дисертация ще са публични, защото са платени от републиканския бюджет. Натрупаното ноу-хау от докторанта обаче може да бъде продадено“, допълни доц. Каканаков.

Девет докторанти от престижната специалност „Компютърни системи и технологии“ в Технически университет – Пловдив представиха разработките си пред специална аудитория. „В Деня на нашата специалност КСТ решихме да изместим традиционния общообразователен акцент и потреблението на кадри към научно-приложната дейност. Показваме какво работят докторантите в катедрата, за да могат фирмите-партньори да видят шанс за бъдещи съвместни научно-изследователски и приложни проекти. Поканихме и кандидат-студенти от най-добрите гимназии в региона, за да им покажем, че тук при нас имат възможност да получат не само специални инженерни знания, но и ще се занимават с нетрадиционни неща”, разкри доц.д-р Николай Каканаков.

В ръководената от него катедра се обучават 450 студенти в бакалавърска и магистърска степени и 10 докторанти. Понятието „безработен специалист по компютърни системи и технологии“ не съществува. Нещо повече – стартовите заплати на завършващите тази специалност често са по-високи от тези на останалите инженерни специалности. По време на представянето стана още ясно, че четирима от докторантите работят в перспективната насока на големите данни, но от различна гледна точка. Една от докторските дисертации е за събирането на големи данни от сензори, други – със складирането им. Има и разработки за извличане на определени профили от данните. Друга специфична докторантура е свързана с обработка на снимки на слънчевата корона, направени с големия български телескоп в обсерваторията в Рожен. Целта е да се анализират и прогнозират протуберансите, но също така и да се описват събитията, които се случват на нашата звезда. Така се достига до информация за промени в химическия му състав, температурата и други параметри на Слънцето.

В момента екип от катедра „Компютърни системи и технологии” работи с фирма, чийто бизнес е създаването на машини за електропроизводство и е клон на Hyudai. Компанията е потърсила от учените в ТУ – Пловдив разработка на система за интелигентно следене на параметрите на произведената и консумираната електроенергия в голям техен обект. И очакват да получат компютърна система, която не само да събира и складира данни, но и да се създават алгоритми за предсказване на съотношенията „потребление-производство“ на енергия. Екип преподаватели от катедра КСТ в момента подготвя договор с Медицинския университет и Университетската болница в Пловдив. Предмет на договора е проект за събиране и обработка на данни от медицинската апаратура в Клиниката за интензивно лечение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони