Докторът е стрелял при самоотбрана

Обвиненията са, че е превишил пределите на неизбежна отбрана и за незаконно притежание на оръжие

Д-р Иван Димитров, който застреля крадец, влязъл в имота му, ще отговаря не за умишлено убийство, а за причинена смърт при превишаване пределите за неизбежна отбрана. Второто му обвинение е за незаконно притежание на оръжие. По първото може да получи до 5 г. затвор, а по-второто – от 2 до 8 г. Това обявиха вчера от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Наблюдаващият случая прокурор Георги Пенев, който промени квалификациите по случая, пусна от ареста д-р Димитров срещу „подписка”. Но изрично подчерта, че е направил това по лично убеждение, а не под натиска на участниците в улични протести, отправяли обиди по адрес на магистратите. За 17,30 ч вчера отново имаше насрочен митинг, но не дойдоха много хора.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов и заместниците му Галина Андреева-Минчева и Галин Гаврилов разкриха факти от разследването, някои от които се разминават напълно от разпространяваните по телевизиите и интернет. Оказа се, че жената и двете деца на д-р Димитров изобщо не са били в жилището на семейството в нощта срещу 2 март. В 1,30 ч медикът забелязал как крадецът Жоро Джевизов -Плъха светва лампа в гаража му и го наблюдавал половин час, без да се обади на полицията. После докторът слязъл в двора, въоръжен с незаконния си пистолет „Валтер”. Плъха започнал да мята по него метални предмети – тръба, табела и др. и го ударил в крака. Прокурорите смятат, че раните на д-р Димитров не са от хладно оръжие. Плъха имал в себе си отвертка и нож, но те били намерени в джоба му.

Докторът го погнал в двора и по улицата и изстрелял по него целия пълнител. Улучил го само веднъж в белия дроб. Крадецът избягал, но край сградата на Областната управа на Пловдив припаднал от загуба на кръв. Там бил открит в 7,15 ч.

Д-р Димитров извикал свой приятел, за да заличават следите. Измили кръвта и събрали гилзите. Пистолетът бил изхвърлил и още не е открит. Близкият и лелята, която живее на първия етаж, на два пъти се опитали да убедят медика да се обади на тел. 112, но той не искал. На сутринта отишъл при собствениците на обекти около къщата му, които имат камери да ги моли да изтрият записите.

Наблюдаващият прокурор:

Не сме мишки!

“Аз не съм мишка и колегите ми не са мишки!”, - заяви вчера с възмущение наблюдаващият делото прокурор Георги Пенев. – Така нареченият доктор, който в момента е национален герой, е извършил престъпление по чл. 119 (убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, б.р.) във връзка със 115 (умишлено убийство, б.р.). Освен това ще му бъде повдигнато обвинение за незаконно притежание на патроните и пистолета, с който е извършил престъплението”, допълни наблюдаващият прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право