Докторът излиза от ареста, променят обвинението на убийство при превишена отбрана

Задържаният д-р Иван Димитров

Д-р Иван Димитров, който в първите часове на 2 март застреля крадеца Жоро Джевизов - Плъха, излиза на свобода с мярка „подписка“. Обвинението срещу него се променя в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Първоначалната правна квалификация беше умишлено убийство. „Взех това решение заради вътрешното си убеждение, а не под натиска на общественото мнение“, заяви наблюдаващият делото прокурор Георги Пенев. Наказанието за убийство при превишена отбрана е до 5 г. затвор.

Прокуратурата изнесе данни, които променят коренно известното към момента. В нощта на опита за кражба съпругата и двете деца на лекаря не са били в семейното жилище, а при родителите на жената в Крумово. Д-р Иван Димитров е бил в апартамента, който бил в ремонт, за да види как върви той. Видял, че Жоро Джевизов се опитва да влезе в гаража му и го наблюдавал половин час, без да позвъни на 112. После извадил пистолета си „Валтер“, за който нямал разрешително, и слязъл в двора. Стрелял предупредително по крадеца, който на свой ред го замерил в крака с метален предмет. „Обвиняемият три пъти сменя версията си с какво е бил ударен – с метална тръба, с метална табела и с нож. Този нож впрочем е притежание на лекаря и е намерен в дома му добре измит“, обясни окръжният прокурор Румен Попов. След това лекарят изстрелял целия пълнител по крадеца. Само един от куршумите улучил Плъха, като попаднал в белия дроб. Той успял да избяга и стигнал до БМВ-то, до което после беше намерен. Починал от загубата на кръв.

След това д-р Димитров се обадил на свой приятел и двама почистили местопоризшествието от кръв и гилзи. Опитали се да открият крадеца в района, но не успели. В този момент излязла лелята на лекаря и двамата с приятеля пробвали да убедят лекара да се обади в полицията, но той отказал. Вместо това звъннал на друг свой близък, който скрил пистолета. Оръжието не е намерено все още.

Когато бил задържан, лекарат първо обявил, че не знае нищо за случая, но това направил признания. В дома му са открити и 18 куршума за пистолет „Макаров“, също без разрешително. Затова на д-р Иван Димитров е повдигнато и обвинение за незаконно притежаване на оръжие, наказанието за което е от 2 до 8 г. затвор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право