Доктор Иван Димитров днес излиза от ареста

Доктор Иван Димитров, който беше задържан за убийството на Жоро Джевизов ще излезе днес от ареста с мярка подписка. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата.

Мярката за неотклонение на д-р Иван Димитров ще бъде изменена в „подписка“, каза прокурор Георги Пенев.

„Правя това не под влияние на уличните протести, а на вътрешното ми убеждение и на събраните до момента доказателства“, заяви той. „Въз основа на фактите, с името и подписа си съм преценил, че д-р Димитров, който в момента е национален герой, е извършил престъпление с превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Добре да го запомните, че е неизбежна отбрана, а не самоотбрана“, обясни прокурорът. „Ще му бъде повдигнато и обвинение за незаконно притежание на патроните и на пистолета, с който е убил Плъха“, допълни той.

Изстрелите и сблъсъкът са станали в двора на кооперацията, а не в жилището на д-р Иван Димитров, каза окръжният прокурор Румен Попов.

„Ще говорим по фактите, а не по дезинформацията, която незнайно откъде беше поднесена в по-голямата си част. Фактите, върху които се упражняваха какви ли не политици, колеги, ваши колеги не са такива, каквито бяха изнесени“, заяви Попов и добави, че в рамките на 72-ата часа на задържане на д-р Димитров прокуратурата е получила какви ли не упреци, тъй като по думите му явно е удобно Прокуратурата да бъде виновна за всичко.

„Към момента на извършения опит за кражба от страна на убития, в жилището на обвиняемия, намиращо се на втория етаж в град Пловдив, не се е намирала съпругата, нито двете деца, а са живеели и живеят и понастоящем в с. Крумово. Това се установява от самите показания на съпругата на обвиняемия и от неговите обяснения, дадени пред адвокат. Не е имало какъвто и да е било съучастник на крадеца. Опитът за кражба в гаража в двора на кооперацията е извършен само и единствено от него - обяснява се от обвиненията на самия обвиняем, от иззетите записи от видеокамери и показания на свидетели.", посочи окръжният прокурор.

Категорично е установено, че изстрелите и настъпилия сблъсък са станали в двора на кооперацията. Категорично се изключва жилището, което беше коментирано, заяви Попов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България