„Доктор усмивка“ от Монтана

Константин Константинов получи най-авторитетната награда по стоматология

Ортодонтското лечение е взаимно- трябват усилия и търпение от двете страни, смята медикът

Всеки човек има талант, трябва само да го открие. Едни умеят да градят къщи, други - да рисуват картини, трети - да чупят спортни рекорди… Д-р Константин Константинов от Монтана е намерил своето призвание - лекува зъбите на хората, но не само това - той създава красиви усмивки - като за Холивуд. Не всеки човек получава по рождение хубава усмивка, но всеки може да я постигне с желание, с помощта на опитен лекар и упоритост, твърди медикът. И го доказва - тази пролет той получи една от най-авторитетните награди по стоматология - “Усмивка на годината”.

В продължение на две години младият лекар лекувал и коригирал зъбите на момиче от Монтана, докато накрая усмивката й блеснала като слънце. 15 годишната Иванина влязла в кабинета на д-р Константинов с оплакване от неправилно подредени зъби, но прегледът установил и доста други проблеми. “Със съгласието на пациентката започнахме работа, която бе дълга и нелесна. И на нея, както на всеки пациент, обясних, че ортодонтското лечение е взаимно- трябват усилия и търпение и от двете страни”, разказва лекарят.

Медикът използвал съвременни методи и високотехнологични средства. С апарат за бърза експанзия, брекети и пръстени коригирал челюстите и изправил и подредил като на картина зъбите на пациентката. Някои от дейностите продължили месеци. А окончателния вид на усмивката бил изготвен на базата на дигитален дизайн, по който на зъбите с помощта на силиконова матрица нанесъл композитна маса и я полирал. С грейналата усмивка на Иванина и описание на работата д-р Константинов участвал в националния дентален конкурс “Усмивка на годината”, който се организира от българското издание на международната медия “Дентал Трибюн”.

Сред включените в надпреварата 38 клинични случая, създадени от 58 специалисти, международното жури тази година отличилото в категорията “Ортодонтски случай” работата на д-р Константин Константинов в екип с д-р Калоян Пенчев. “Надпреварата в ортодонтските случаи беше изключително оспорвана, имаше дори балотаж. За пръв път в 11 годишната история на конкурса бяха дадени две първи награди - на мен и колегата д-р Мила Стоянова от Варна”, споделя стоматологът от Монтана.

Много от познатите на д-р Константинов смятат, че професионалният му път е бил предопределен едва ли не по рождение заради медицинското семейство. Баща му - д-р Емил Константинов е общопрактикуващ лекар в Монтана, а майка му д-р Паулина Генева е стоматолог.

След като през 2009 г. завършил стоматология в Медицинския университет в Пловдив, Константин започнал работа в кабинета на майка си. После се заел да специализира ортодонтия. “Ортодонтската работа е дял от денталната естетическа медицина, която осигурява оптимално подреждане на зъбите. Но има не само естетически функции - хубавата усмивка е и здраве, и ключ за много врати!”, казва медикът.

Голяма част от успехите си д-р Константинов признава, че дължи на лекаря при когото специализира - д-р Иван Горялов от Пловдив. “Страхотен човек и специалист, с детайлно познаване на професията и новостите в нея!”, казва монтанския стоматолог. Д-р Горялов го запознал и със системата за стоматологично лечение на американския д-р Алекзандър - един от ортодонтите на световно ниво. “Това е лекар и учен с 50 годишна практика, създал собствена школа за ортодонтската работа, в която е описана позицията и наклона на всеки един зъб. Системата му не е само медицински труд, а философия, в която са заложени и важни житейски принципи!” обяснява монтанският лекар.

Първият принцип на д-р Алекзандър “Усилието поражда резултат!” е мото и на цялата дейност на клиниката му в Тексас, където се работи много и с отдаденост, разказва стоматологът. Още при запознаването си със системата на американския лекар той се запалил по нея и станал един от последователите му. Няколко пъти вече е посещавал симпозиуми и семинари на д-р Алекзандър в САЩ и у нас, на които присъстват лекари от цял свят.

След години д-р Константинов се надява като кумира си д-р Алекзандър, да се включи и в международни лекарски мисии в бедни държави и да помага на нуждаещи се и страдащи хора. Защото усмивката може да се оформя на стоматологичния стол, но се ражда от загрижени и приятелски жестове към другите край нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи