Документална изложба „В изгнание“, посветена на Симеон Сакскобургготски, откриват в Пловдив

Документална изложба „В изгнание”, посветена на 80-годишния юбилей на Симеон Сакскобургготски, ще бъде открита този петък от 17.30 часа в Изложбената зала на Държавния архив в Пловдив. Документалната изложба проследява някои основни моменти от живота и дейността на цар Симеон ІІ преди завръщането му в България, като акцентът пада върху неговото семейство преди изгнанието през 1946 година.

За първи път публично се показва Манифестът към българския народ на цар Борис Трети от 3 октомври 1918 г. за встъпването му на престола, пребиваването и обучението на цар Симеон ІІ през 1958 г. във Военната академия „Вали Фордж“ (щата Пенсилвания, САЩ), както и сватбата му с Маргарита Гомес-Асебо през януари 1962 г. Отбелязано е неговото пълнолетие и дейността му през следващото десетилетие.

Особено място е отделено на благотворителната му дейност сред българската емиграция и на създадения специален „Фонд за подпомагане на българските емигранти“. Многобройни са и благодарствените писма от наши съотечественици, на които е изпратена материална помощ. С поредица от важни документи е подчертан стремежът на цар Симеон Втори да обедини българската емиграция с одобряване на създаването на Временно българско представителство на 7 януари 1958 г. и по-късно на съвещателния орган „Съвет на стоте“.

Проследени са част от връзките му с някои български емигрантски политически и културни организации. Отделно е показана част от кореспонденцията му с владетелски семейства, с български интелектуалци в изгнание, с хора на изкуството, музикални дейци, българското духовенство, с медии и др.

Изложбата завършва с посещението на цар Симеон ІІ в България през 1996 г. Основно са използвани документи от фонд 1507К на Централен държавен архив, дарени лично от цар Симеон ІІ, както и снимки и документални свидетелства, съхранени във фондове на Държавен архив - Пловдив. Изложбата е организирана съвместно с Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“ и може да бъде видяна от жителите и гостите на Пловдив до 5 декември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България