Документална фотоизложба за 101-годишнината на авиоинженера Иван Ночев откриха в Карлово

В Историческия музей в Карлово бе открита документална фотоизложба, посветена на 101-годишнина от рождението на авиоинженера Иван Ночев. Зам.-кметът на Карлово Антон Минев откри експозицията, която е организирана със съдействието на общината, Историческия музей в Карлово, дружество „Ракетчик Джон Ночев” и е част от Европейските дни на наследството в България. Военният историк доц. д-р Петър Ненков представи важни моменти от живота на авиоинженера д-р инж. Иван Ночев.

В гигантската надпревара за овладяване на Космоса карловецът Иван Ночев е изобретил реактивните двигатели на спускаемия апарат, с които е станало плавното кацане на Луната, излитането и успешното скачване с кръжащия около Луната кораб. При кацането на Луната двете части на модула „Орел” били свързани с 4 болта. При излитането обратно към кораба „Аполо-11” болтовете били взривени и оттласнали едната половина на „Орел”. Тази малка ракета преодолява лунното привличане и двамата астронавти Армстронг и Олдрин достигнали до кораба и скачили „модула на Ночев” с „Аполо-11”.

Иван Стефанов Ночев е роден в Карлово на 23 септември 1916 г. От малък се увлича по техниката, завършва аероотдела на Механотехническо училище, стажува в завод „Арсенал” в Казанлък и започва работа при брат си Ганчо в Държавната аеропланна работилница. Двамата полагат основите на Аеропланната работилница към летище „Марино поле” - Карлово. През 1942 г. Иван Ночев заедно с други майстори по ремонта на самолети е изпратен на специализация в Германия. Записва се за студент в Берлинската политехника, но войната го принуждава да се върне в България.

През 1944 г. пак е студент в Пражката политехника, а след това се прехвърля се във Виенския технически университет, където се дипломира като инженер. Работи на Виенското летище и отново се завръща у нас. Но в родината на немския възпитаник Ночев не са гледали с „добро око” и той решава да емигрира. През 1951 г. прелита океана и се установява в Канада. Какво ли не е работил - от бране на диви ягоди край Торонто до старши инженер в компания. Няма да гадаем кой и как открива Иван Ночев, но от 1956 г. той е вече в САЩ. С работата си Джон Ночев си завоюва завиден авторитет не само в Сан Диего, но и в цяла Калифорния. Американският Конгрес го удостоява с високо отличие за заслугите му към НАСА.

Казват, че лични приятели са му били Роналд Рейгън и сенаторът Бари Голдуотър. В началото на 1991 г. Ночев съобщил на сестра си Мария в Карлово, че е решил през май да посети България. Ала на 13 март същата година след кратко боледуване починал. На погребението на Джон Ночев в Сан Диего присъствали трима президенти – Джон Картър, Роналд Рейгън и Джорд Буш-старши. Нима само този факт не е показателен за изключителния талант на българина, за приноса му като водещ ракетен конструктор на НАСА, коментира военният историк доц. д-р Петър Ненков.

На представянето на експозицията беше връчена грамота за дарителство на Иван Чонов за предоставените автентични документи от живота на Иван Ночев, а художничката Петра Керкенезова бе нарисувала портрет на Иван Ночев.

По повод Европейските дни на наследството на България на 30 септември (събота) в Историческия музей в Карлово ще се проведе Ден на отворените врати. Входът за всички музейни експозиции ще бъде безплатен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони