Доматите от полето поскъпват с 11%

Доматите се търгуват значително по-евтино отколкото са се продавали преди година.

Продават ги по 1,06 лева за кило на едро

Вдига се цената и на дини и пъпеши

Доматите, отглеждани на полето поскъпват с 11,6 на сто на едро, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). На едро през изминалата седмица те са се търгували при цена от 1,06 лв./кг. Въпреки повишаващата се цена обаче стойността им е значително по-ниска от същия период преди година, когато полските домати са вървели по 1,31 лв./кг на едро.

И докато отглежданите на открити площи домати поскъпват, събратята им от парниците поевтиняват с 8 на сто и вече се продават срещу 1,38 лв/кг на едро, показват данните на ДКСБТ. Те също са били значително по-скъпи преди година, когато са стрували на борсите по 2,10 лв/кг.

През изминалата седмица са поскъпнали дините и пъпешите, съответно с 14 на сто и с 18,8 на сто. Сред продуктите, чиято цена се е нараснала на едро в периода 9-13 септември са още оранжерийните краставици, корнишоните, зеления пипер, тиквичките, зелето, картофите и бананите. Поскъпват незначително още каймата, пилешките кренвирши, замразеното пиле, скумрията, киселото мляко, маргарина, кравето сирене, кашкавала, яйцата, олио, брашно и леща, показват още данните на ДКСБТ.

Сред храните, които поевтиняват най-значително на борсите и тържищата през изминалата седмица освен оранжерийните домати са зрелият кромид лук, маслото, ябълките и лимоните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес