Домашен арест за бай Симо Граничаря, откраднал пистолета на самоубилия се Данаил

Пловдивският Районен съд взе мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо 74-годишния Симеон Стоев , който на 26 юли сутринта открадна пистолета „Берета”, с който минути по-рано край една от алеите в парк „Лаута” в града под тепетата се бе самоубил 43-годишният бизнесмен от Дупница Данаил Божилов-Мечката.

Съдът реши, че с оглед на събраните до момента доказателства е налице обосновано предположение, че Симеон Стоев е извършил престъплението, в което е обвинен. Той е привлечен като обвиняем за държане на две огнестрелни оръжия, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс, за което законът предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Магистратите счетоха, че не съществува опасност обвиняемият да се укрие. Но същевременно е налице опасност да опасност да извърши престъпление, но тя не е в такава степен, която да обоснове вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Освен това с оглед тежкото му здравословно състояние – Алцхаймер, Паркинсон, три стенда на сърцето, както и възрастта – 74 години, най-подходящата мярка за неотклонение се явява „домашен арест“, решиха пловдивските районни съдии по отношение на пенсионера, известен сред съкварталците си като бай Симо Граничаря.

Определението на Районния съд не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив на 10 август от 15.30 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право