Домашен арест за банкерката Невена, присвоила над 1 млн. лв.

Снимка: Невена Йорданова/ Фейсбук

Ще я следят с електронно устройство

38-годишната банкова служителка Невена Йорданова, обвинена в присвояването на над 1 038 931 лв. от сметки на клиенти, бе пусната под домашен арест от Варненския окръжен съд. Жената бе арестувана в края на ноември миналата година, след като от банката засекли престъпната й дейност.

След като прекара няколко месеца зад решетките, Невена обжалва мярката си за неотклонение. Пред съда тя каза, че признава вината си и ще съдейства на разследването, но иска да се прибере вкъщи. Докато е под домашен арест, Невена ще носи електронно устройство за наблюдение.

На заседанието от прокуратурата настояха тя да остане в ареста, тъй като в продължение на 2 г. целенасочено и обмислено е точила суми от чужди сметки, все още голяма част от присвоените пари липсват и има риск Невена да ги използва, за да избяга.

От обвинението считат, че тя има и други съучастници. Единственият установен засега е 29-годишният Сергей Михайлов от монтанското с. Мокреш, на когото банкерката изпращала по куриер крадените пари.

Двамата въртели виртуална връзка и без да го е виждала на живо, Невена го захранвала с пари, уж за да го спаси от лихвари. Преди месец Михайлов се сдоби с обвинение и бе пуснат на свобода под парична гаранция от 10 000 лв.

Съдът счете, че няма опасност Невена да извърши ново престъпление, защото е отстранена от длъжност, а и още при разкриването на кражбата е подписала запис на заповед за 1,5 млн. лв. в полза на банката. Защитата й изтъкна, че тя е с чисто съдебно минало и живее скромно. Очаква се прокуратурата да протестира наложената по-лека мярка за неотклонение.

Ако бъде призната за виновна по обвинението в длъжностно присвояване в особено големи размери, Невена Йорданова може да бъде осъдена на лишаване от свобода от 10 до 20 г. и конфискация на имущество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право