Домашен арест за дързък лихвар възмути прокуратурата

Варненската окръжната прокуратура протестира определение на окръжния съд, с което дързък лихвар от Провадия бе пуснат под домашен арест.

Ибрям Т., известен на съгражданите си с прякора Кючука, бе арестуван преди седмица и обвинен в извършване на незаконна банкова дейност, за което законът предвижда от 5 до 10 г. лишаване от свобода и конфискация.

При обиск в дома му разследващите откриха тетрадка със списък на длъжниците, на които е давал заеми с 50% лихва. Иззети бяха и оригинални нотариални актове за имоти, ключове на оставени в залог коли, близо 10 000 лв. и 2,5 кг злато на стойност 100 000 лв. 10 свидетели, ползвали услугите на Кючука, вече са дали показания пред разследващите.

Една от тях разкрила, че лихварят я притискал да работи като проститутка, за да си изплати кредита. Въпреки това магистратите пуснаха обвиняемия да си ходи у дома, откъдето досега е въртял нелегалния бизнес.

Под домашен арест няма как той да бъде контролиран денонощно, а има и риск да убеди свидетели да дадат лъжливи показания в негова полза, обявиха в частен протест от прокуратурата.

И добавиха, че бащата на лихваря вече е заплашвал трима от клиентите на сина си, за което му е съставен предупредителен протокол. 41-годишният Ибрям Т. е осъждан за кражби и въпреки че е безработен, демонстрира висок стандарт, уточниха от прокуратурата. Оттам обявиха, че са наложили възбрана върху къщата, гаража, магазина и колата на лихваря.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право