Домашен арест за издирвана руска гражданка

Снимка: Архив

Рускинята Татяна Северцева ще остане под домашен арест до приключване на производството за екстрадиция. С определение Апелативен съд – Бургас измени мярката за неотклонение на 28-годишната чужда гражданка от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Татяна Северцева се издирва от съдебните власти на Руската Федерация за провеждане на наказателно производство срещу нея по обвинение в извършване на две престъпления –измъчване т.е причиняване на физически и психически страдания чрез систематично нанасяне на побои и други насилствени действия, извършени по отношение на непълнолетно лице, знаейки, че се намира в безпомощно състояние, от група лица по предварителен сговор; и две престъпления – насилствени действия от сексуален характер с прилагане на насилие към потърпевшия, с използване на безпомощното му състояние, като действията са извършени от група лица по предварителен сговор, по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст.

Посочените престъпления имат свой аналог в текстове от Наказателния кодекс на РБ и за тях се предвижда наказание лишаване от свобода до три години (за телесна повреда на малолетно или на повече от едно лица) и наказание лишаване от свобода от 5 до 20 години (за блудство).

По време на заседанието стана ясно, че срещу задържаното лице е имало и обвинение за убийство на малолетно дете, което впоследствие е отпаднало. Според представителя на Апелативна прокуратура определението на ОС – Бургас е правилно и законосъобразно. Налице са всички необходими изисквания на закона за постоянно задържане. Защитата настоя за прекратяване на производството поради липса на необходимите документи по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и предоставена от съдебните власти на Руската Федерация гаранция, че няма да има политическа репресия спрямо Северцева. Ако все пак съдът не прекрати производството адвокатът настоя за домашен арест.

Северцева обясни на съдебния състав, че е пристигнала заедно с друг руски гражданин-Митрадеванда Свами в сектор „Миграция“, за да провери дали всичко е наред с тяхното пребиваване в България и тогава двамата са били задържани. По думите й всички обвинения срещу нея са изфабрикувани от руските власти и липсват доказателства за вината й. Заяви, че дори и да иска няма как да се укрие, защото името й е в списъка на издирване от Интерпол, но увери, че няма такива намерения.

Въззивната инстанция не споделя изводите на първоинстанционния съд за налагане на най-тежката мярка за процесуална принуда. Северцева е с мярка за неотклонение „домашен арест“, която е изменена с определение на ОС – Бургас след постъпила официална молба от Генералната прокуратура на Руската федерация за екстрадиция. Въззивният състав посочва, че до момента лицето не се е отклонявало и не е нарушавало домашния арест. Северцева е обявена за издирване с бюлетин на Интерпол и практически няма законова възможност да напусне пределите на РБ и да се укрие от правораздавателните органи, е становището на Апелативен съд – Бургас.

Определението не подлежи на обжалване и протестиране .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България