Доминик Монахан: Предпочитам зверовете пред хората

Снимки: Viasat World

Звездата от “Властелинът на пръстените” ни среща с дивия свят

На 18 заминах за Борнео и прекарах известно време с орангутаните там. На 23 отидох до Тайланд и плувах с китови акули

Новият сезон ще се излъчва всеки ден, от 2 септември в 22 ч. по Viasat Nature

Доминик Монахан става световноизвестен актьор с ролята си в сериала “Изгубени” и най-вече с превъплъщението си във веселия хобит Мери в монументално успешната трилогия на Питър Джаксън “Властелинът на пръстените” по едноименния литературен шедьовър на Толкин. По-късно Монахан прегръща своята страст по приключенията сред природата и започва да води и продуцира поредицата “Диви същества с Доминик Монахан”. Новият сезон ще се излъчва всеки ден, от 2 септември в 22 ч. по Viasat Nature.

 

В “Диви същества с Доминик Монахан” Доминик Монахан повежда зрителите на вълнуващо приключение до най-отдалечените кътчета на земното кълбо в търсене на най-невероятните, неуловими и екзотични животни на планетата. Всеки епизод обещава интимно, изпълнено с екшън приключение, което го изпраща до най-екстремните места, за да проследи или да опознае отблизо някои от най-редките и опасни животни на планетата.

- Доминик, как станахте водещ и продуцент на поредицата “Диви същества с Доминик Монахан”?

- Винаги съм се интересувал от дивите животни. Като дете бях обсебен и си записвах имената на всички животни, за които чувах или четях. Баща ми преподаваше биология в университета, брат ми изучаваше наука, цялото ми семейство обожава природата и научния подход към нейното опознаване. Аз винаги съм следял с интерес документалните предавания на Дейвид Атънбъроу и Жак Кусто и попивах всяка информация за дивия живот. Особено бях запален по насекомите. Като пораснах започнах да пътувам до екзотични дестинации, на 18 заминах за Борнео и прекарах известно време с орангутаните там. На 23 отидох до Тайланд и плувах с китови акули. Постоянно разказвах тези приключенски истории на моя агент и той реши, че моето хоби може да стане тв поредица. Аз се запалих и започнах да търся финансиране. Намерихме продуценти и започнахме работа. Първата ни дестинация беше Еквадор, а първите животни - мравките воини в южноамериканската джунгла. И така започна всичко.

- Кои са най-епичните и зрелищни локации, на които сте снимали предаването?

- Всички са страшно впечатляващи по своя начин. Със сигурност трябва да спомена Мадагаскар, Мозамбик, Австралия, Перу, Бразилия. Тези места се отличават. В Палау беше невероятно. Винаги искам да изляза извън комфортната си зона, да се тествам и предизвикам. Бил съм в джунглата, бил съм в пустинята, гмуркал съм се в дълбокото. Тази поредица ми позволи да опозная повече от света, да посетя някои от най-екзотичните и красиви места на планетата и да видя какъв е пределът ми. И после да се опитам да го преодолея и да отида по-високо, по-далече и по-дълбоко.

- Имахте ли наистина опасни срещи с диви животни?

- Знаете ли, за мен хората са по-опасни от дивите животни. Предпочитам зверовете. Много по-опасно от джунглата може да е шофирането по магистрала, например. Да изляза с хора на вечеря - това понякога е по-опасно от прекарването на време с диви животни. Със сигурност трябва да проявиш уважене към тях - все пак са диви същества. Трябва да знаеш как да спазваш дистанция и да разчиташ езика на тялото на животното, което стои срещу теб. Вече съм натрупал опит и мога да разчитам на познанието и рефлексите си. Работили сме с някои от най-отровните змии, скорпиони и паяци, снимали сме опасни бозайници и насекоми. Научил съм се да уважавам всички създания. Понякога формулата е проста - пази се от частта, която хапе или жили.

- Кои животни все още искате да срещнете?

- Много са. Искам да видя всички животни. Тихоокеанският октопод, австралийският паяк с червен гръб, японският стършел - това са все невероятни същества. Искам да видя още златен шотландски орел и полярна мечка.

- Колко важно за кариерата Ви бе участието в мегахита “Властелинът на пръстените”?

- Ще разказвам на внуците си как играх хобит във “Властелинът на пръстените”. Това преживяване ме промени във всяко едно отношение и издигна кариерата ми на едно съвсем друго ниво. В Нова Зеландия станахме като семейство с екипа. Беше незабравимо. Все още поддържаме връзка и се виждаме. А животът на хобитите е много близък до природата и наистина ми подхожда. Те уважават животните и околната среда, живеят като обработват земята, свързани са с почвата, с природата, без която не може да съществуваме. Това ме привлече още тогава към ролята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл