Доминик Рааб: Можем да постигнем сделка с ЕС до октомври

Новият британски министър по въпросите на Брекзит Доминик Рааб смята, че Лондон може да постигне сделка с Европейския съюз до октомври, предава британската държавна агенция BBC.

Министърът заяви, че се завръща в Брюксел в четвъртък, за да продължи преговорите и ще даде всичко от себе си, за да договори „най-доброто споразумение“.

Но, както заяви Рааб пред BBC, едно отговорно правителство не може да се остави без план за действие, в случай, че разговорите не преминат добре.

Новият министър за Брекзит анонсира, че ще се завърне в Брюксел в четвъртък и ако „енергията, амбицията и прагматизма“, които Обединеното кралство е донесло в преговорите срещнат разбиране, сделката ще бъде готова до октомври. Той отбеляза, че 80% от споразумението за оттегляне на Великобритания вече е договорено.

Според мнението на Рааб, това, че главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние е повдигнал въпроси около проекта на британския премиер Тереза Мей за бъдещите търговски отношения между Лондон и Брюксел може да е от полза.

„Всъщност, фактът, че Мишел Барние не го отхвърли моментално, а задава въпроси е добър, позитивен сигнал – именно за това ще преговаряме“, смята министърът.

Политикът посочи също, че се правят и други приготовления, като например, наемането на нови гранични служители, защото „едно отговорно правителство“ трябва да си прави планове, „за да е готово в случай, че преговорите не доведат до позитивен резултат“.

Обединеното кралство трябва да е готово „и за разпределението на парите, и за това да подготви договори за нашите бъдещи отношенията, и да наеме допълнителен персонал за границата. Смятам, че хората трябва да знаят, че се подготвяме при всички случаи, Великобритания да може да процъфтява“, обясни Рааб.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа