Домове на египетски християни бяха нападнати и ограбени

Египетски селяни нападнаха и ограбиха домовете на християни в селище в губернаторство Ал Миня, протестирайки срещу използването на жилища като места за молитва, предаде Франс прес, цитирайки изявление на архиепископа на региона.

Християнското коптско малцинство в Египет е около 100 на сто от жителите на предимно мюсюлманската страна и се оплаква от дискриминации. Коптите често стават обект на агресия от страна на екстремисти, понякога поради наличието на църква в селището.

Епископът на Ал Миня отец Макариос заяви вчера по телефона, че в петък са били нападнати четири жилища на копти. Извършителите са жители на същото селище и близки населени места.

В изявление, публикувано на страницата на архиепископа във Фейсбук, се съобщава, че при нападението в селището Демшау Хашем са били откраднати пари и бижута, унищожени са електрически прибори и някои имоти са подпалени. Ранени са трима души, включително пожарникар.

Архиепископът добавя, че като повод за нападенията е послужил факта, че християните в селището използвали къщи и стаи в селището, за да се молят. Информация за възможно нападение на екстремисти е имало от няколко дни и властите са били предупредени, но силите за сигурност са пристигнали след драмата.

Според представител на силите на реда са арестувани 38 заподозрени, които ще бъдат предадени на прокуратурата.

Поради административни пречки много църкви в Египет са нелегално построени. През 2016 г. беше приет нов закон за строежа на църкви, който според властите подобрява положението.

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят