Доналд Тръмп е уволнил свързаните с разследването на руската намеса в САЩ

Няколко души в ръководните структури на САЩ са били освободени от заеманите длъжности или са получили официални предупреждения заради участието си в разследването на предполагаемата руска намеса във вътрешните работи на страната. До такъв извод стигат в редакцията на водещото американско издание The Washington Post. Последният пример в подкрепа на твърдението, че администрацията на Доналд Тръмп се опитва да затрудни разследването е оттеглянето на лиценза на бившия директор на Централното разузнавателно бюро (ЦРУ) Джон Бренън за достъп до секретна информация.

Тръмп е категоричен, че никога не е възпрепятствал т.нар. руско разследване. Но внимателно проучвайки фактите, изданието стига до заключението, че президентът на САЩ се е „отървал“ от голяма част от високопоставените лица, свързани с управлението, контрола или приемането на административни решения в разследването на руската намеса. Според The Washington Post от повече от дузина длъжностни лица, на които би могло да бъде приписана ръководна роля в разследването, над половината са били уволнени и/или са получили предупреждения по официални канали.

Последен пример в подкрепа на това твърдение е оттеглянето на лиценза на бившия директор на ЦРУ Джон Бренън за достъп до секретна информация. Подобни заплахи са били отправени също към още девет настоящи и бивши длъжностни лица, които са влезли в конфликт с Тръмп. Белият дом всъщност удвои списъка на враговете си - и неволно сигнализира, че на бившите служители, участвали в разследването, не е било разрешено да критикуват Тръмп.

Не всички освобождавания от длъжност са били инициирани от президента. Така например длъжностните лица от ФБР Андрю Маккейб и Питър Стързок са се оттеглили от заеманите постове след критичните доклади на генералния инспектор.

Бившият изпълняващ длъжността министър на правосъдието на САЩ Сали Йейтс отказа да защити забраната на Тръмп за влизане в страната за определени категории чужденци и също реши да се оттегли. Всички те обаче станаха мишена за американския президент, подчертават от редакцията.

Изданието представя списък, в който са изброени имената и заеманите длъжности на лицата, които са освободени или са напуснали постовете си заради ролята си в разследването на руската намеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка