Доналд Тръмп заплаши ЕС и Канада с нови вносни мита

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Канада и Европейския съюз в създаването на търговски бариери, в това число – въвеждането на вносни мита, след което заплаши да наложи нови и по-силни мита, ако Брюксел и Отава откажат да премахнат своите срещу САЩ.

„Защо ЕС и Канада не информират обществеността за това, че дълги години са използвали мащабни търговски мита и непарични търговски бариери против САЩ? Абсолютно нечестно по отношение на нашите фермери, работници и компании. Отменете митата и бариерите си или ще получите повече от ответен отговор“, написа Тръмп в социалната мрежа Туитър.

Коментарът на Тръмп в Туитър беше предизвикан от призива на Еманюел Макрон към останалите членки на Г-7 да се опълчат на търговските политики на американския президент заради заплахата от нова "хегемония" на САЩ.

Френският президент говори на съвместна пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо, който е домакин на срещата на върха в Квебек.

Макрон призова колегите си да не се опитват да осигурят подписа на Тръмп, като допуснат да се размие съвместното комюнике на края на форума в ущърб на общите ценности. Той предупреди, че не е изключено и да се стигне до формат "Г-6+1".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка