Доналд Тръмп заплаши Иран със заличаване

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще има ответна атака срещу Иран, ако Техеран предприеме удари по каквито и да било американски цели, съобщи Ройтерс.

"Изключително невежото и оскърбително изявление на Иран, което бе разпространено днес, само показва, че те не схващат каква е реалността. Всяка атака на Иран срещу каквато и да било американска цел ще бъде посрещната с огромна и съкрушителна сила. В някои аспекти "съкрушителна" ще означава заличаване", написа Тръмп в Туитър.

"За жалост, единственото, от което те разбират, е сила и мощ", допълни президентът на САЩ.

Прекрасният ирански народ страда без да има вина. Неговите ръководители харчат всичките си пари за терор и малко за всичко друго. САЩ не са забравили иранските бомби, убили 2000 американци и ранили много други ..., написа Тръмп в друг туит.

Изявлението на Тръмп е в отговор на изказване по-рано днес на иранския президент Хасан Рохани, че новите санкции на САЩ са възмутителни и идиотски.

Новите американски санкции, обявени на 24 май, засягат висши ирански ръководители, между които върховния лидер аятолах Хаменей.

Това решение означава "сигурен провал" за усилията на Белия дом, каза Рохани в излъчвано на живо телевизионно обръщение, цитиран от АП.

Рохани разкритикува САЩ и затова, че възнамеряват по-късно тази седмица да включат в новите санкции и иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

"Призовавате да се водят преговори и в същото време санкционирате външния министър. Очевидно е, че лъжете", каза Рохани, цитиран от Франс прес.

"Действията на американците нарушават правата на човека и оказват натиск на целия народ на Иран. Усещаме, че в Белия дом и управляващите кръгове на САЩ царят разочарование и смут. Те мислеха, че нашата страна ще се срине до два-три месеца, но видяха, че от това само станахме по-силни", заяви иранският президент, цитиран от ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия