Доналд Тръмп оряза правомощията на главния си стратег

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп оряза правомощията на главния си стратег - Стивън Банън. Той е изваден от Съвета за национална сигурност, но запазва поста си на ключов съветник. По неофициални все още информации от Вашингтон Тръмп е извършил реорганизация на Съвета. Така от състава му излиза Банън. съобщава БТВ.

Същевременно в състава на Съвета се връщат директорът на националната агенция за разузнаване Дан Коутс и председателят на съвета на началник-щабовете на армията Джоузеф Данфорд. Тяхното изваждане от Съвета и назначаването на Банън в началото на годината предизвика недоволство в политическите среди във Вашингтон.

Според американски медии, тогава Банън е бил назначен в Съвета като контрапункт на тогавашния съветник по националната сигурност Майкъл Флин. Опасенията за Флин се оправдаха и още през февруари той подаде оставка от поста след като се установи, че е поддържал контакти с руски фирми и е лобирал за турска компания по време на кандидат-президентската кампания.

Стивън Банън е основател и собственик на влиятелната консултантска агенция „Банън стратиджик адвайзърс”. Личното му богатство не е голямо за американските стандарти – между 13 и 56 млн. долара според собствените му признания.

Малко след встъпването на Тръмп в длъжност и назначаването му за главен стратег британският „Гардиън” го нарече „най-влиятелната личност във Вашингтон в този момент”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят