Доналд Тръмп: Сирийският петрол е под контрола на САЩ, ще правим с него каквото си поискаме

Снимка: Архив

САЩ са взели контрола над нефтените находища в Сирия, за да победят терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) и сега могат да правят с петрола каквото си поискат. Това заяви американският президент Доналд Тръмп след срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Лондон.

„ИДИЛ се опитаха да запазят контрола над нефта, а сега ние го контролираме изцяло. Казано честно, ние имаме голяма подкрепа от множество различни хора (по този въпрос). Като цяло, единствено нашите военни, които остават на тази територия, охраняват петрола. Нефтът е в нас и можем да правим с него каквото си поискаме“, заяви Тръмп.

Доналд Тръмп повтори старите си критики срещу нечестното според него разпределение на бремето на военните разходи сред страните членки на НАТО, като специално размаха пръст срещу Германия за това, че отделя много по-малка част от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана, отколкото Съединените щати.

"Това не е честно. Не е редно да се възползваш от облагите на НАТО, а после - и от облагите в търговията... Не можем да позволим това да продължи да се случва. Ние харчим за отбрана между 4 и 4,3 процента от нашия БВП, а Германия - 1, максимум 1,2%. Това е нечестно. Несправедливо е също така, че Европейският съюз, много от чиито членове са и в НАТО, се държи много нечестно спрямо САЩ и по търговските въпроси", посочи Тръмп.

Той похвали Столтенберг, за "фантастичната работа", която е свършил като генерален секретар на Алианса, убеждавайки много съюзници да повишат военните си разходи.

Доналд Тръмп обяви критиките на френския му колега Еманюел Макрон затова, че НАТО е в "кома", за много обидни.

„НАТО служи на голяма цел. Мисля, че това е много обидно“, заяви той за изказването на Макрон, като го определи за „много, много гадно изявление, особено към 28 държави“. Според Тръмп, Франция, може би, се отделя от НАТО. „Никой не се нуждае повече от НАТО отколкото Франция“, заяви американският лидер. „Те направиха много опасно изявление“.

Президентът на САЩ каза също, че не би желал да се намесва в британските избори, но смята, че настоящият министър-председател Борис Джонсън "е много способен и ще свърши добра работа". Освен това той отново потвърди подкрепата си за Брекзит – основната цел на изборната кампания на Джонсън за вота на 12 декември.

Според Тръмп, след придобиването на руските зенитно-ракетни системи С-400 Турция се е оказала в сериозни проблеми с получаването на изтребителите F-35 и може да й се наложи да се обърне за самолети към Русия или Китай.

„Турция поръча много F-35, но сега за САЩ ще е трудно да ги достави. Възможно е да им се наложи да се обърнат за самолети към Русия или Китай“, заяви американският президент, като обвини администрацията на предшественика си Барак Обама, че не е дала възможност на Анкара за закупи американски зенитно-ракетни системи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка