Доналд Туск - Евроикономът

След пет години ми омръзна да съм главният европейски бюрократ. Готов съм да се боря и се надявам вие също да сте. С тези думи завърши речта на досегашния председател на Европейския съвет Доналд Туск пред делегатите на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в сряда в Загреб.

Словото му предшества гласуването на нов председател на дясно-центристкото обединение, за който пост полякът бе единствен издигнат кандидат и бе избран с мнозинство от 491 гласа (93%) за, срещу 37 против.

В речта си Туск обеща като лидер на ЕНП да се бори срещу влиянието на „популисти, автократи и манипулатори”, като индиректно нападна министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, без да го назовава поименно, „защото някои работят упорито, за да издигат огради и билбордове с антиимигрантски послания”. Последното в контекста на скандала по-рано тази година с рекламната кампания, водена от партията на премиера Орбан „Фидес”, с лицата на действащия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос.

Членството на „Фидес” в ЕНП бе замразено временно по искане на група партии, докато трае вътрешно разследване на скандала, и нейни делегати не са били поканени на конгреса в Загреб, ако си мислите, че това са 37-те гласа подадени срещу кандидатурата на Доналд Туск. Дори можем основателно да спекулираме, че тези вероятно са били пуснати проформа, за честта на демократичния процес, както са казва, пък и да не прилича съвсем на конгрес на КПСС. Защото иначе какво да имаш против Туск?!

Наблюдатели обръщат внимание, че след отказа на България да издигне кандидат за предложения й пост Върховен представител по външната политика и сигурността на ЕС, страните от Източна Европа останаха без влиятелни позиции при разпределението на големите постове в следващия мандат на европейските институции и избирането на източноевропеец като Туск начело на най-голямото европейско политическо обединени е реванш за Изтока. Също така, чисто математически, в резултат на изборите за Европейски парламент през май тази година, партиите от Източна Европа в ЕНП за първи път в историята й имат повече евродепутати от тези от Западна. Румънци и поляци тежат повече от французи и испанци, а шестимата българските членове на ЕП, които влизат в същата парламентарна група, са колкото и италианските. Сред останалите пет страни основателки на ЕС и на партийното обединение, единствено Германия се управлява от лидер от ЕНП в лицето на Ангела Меркел, която несъмнено е в зенита на кариерата си, а в лицето на белгийския либерал Шарл Мишел, който идва на мястото на Туск начело на Европейския съвет, консерваторите губят и този пост в разпределението на баланса на силите в Брюксел. Разбира се, запазват Еврокомисията с Урсула фон дер Лайен начело, което е същественото.

Доналд Туск заменя начело на ЕНП изкаралия два председателски мандата френски елзасец Жозеф Дол, смятан понякога за по-близък до Берлин, отколкото до Париж, и като всепризнат евроидеалист идва без наглед допълнителна обремененост към някой конкретен господар. При всички положения не и към Варшава, където враговете му от управляващата партия „Право и справедливост” гласуваха от името на Полша срещу него при преизбирането му за председател на Европейския съвет през 2017 г. И хвърлиха в недоумение мнозина незапознати с израза „по-католици от папата”. Ама серт са си хората, какво да ги правиш?!

С което се връщаме на Доналд Туск - най-дълго служилият министър-председател в историята на Третата полска република, датираща от 1991 г. Той е роден на 22 април 1957 г. в град Гданск и има германско и кашубско родословие. Интерес към политиката по думите му започва да проява, наблюдавайки сблъсъци между стачкуващи работници и полската комунистическа милиция в родния му град. Туск записва история в Гданския университет през 1976 г. и в следващите четири години до дипломирането си е вече тясно намесен в нелегалното студентско движение „Солидарност” на едноименния синдикат. През 1980 г. основава Независимата студентска асоциация, а три години по-късно участва в издаването на месечно списание за икономически либерализъм и демокрация „Политически преглед”.

След падането на комунизма Доналд Туск става един от основателите на Либерално-демократичния съюз, който на първите свободни парламентарни избори в Полша през 1991 взема 37 места в Сейма. През 2001 г. той оглавява новата „Гражданска платформа”, която през 2007 г. идва на власт с Туск за премиер. Партията повтаря успеха си през 2011 г., давайки му втори мандат, който той сдаде през 2014 г. след избирането му за председател на Европейския съвет.

 

Трениран в предизвикателствата

От руското анексиране на Крим още в началото на мандата му през 2014 г. и продължаващата война в Източна Украйна, през бежанската криза от следващата година, и референдума за Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 г. Доналд Туск бе гласът на Съвета на ЕС във всяко едно от тези сериозни предизвикателства. Затова когато изтече мандатът му от 2,5 г. през 2017 г. всички се обединиха зад преизбирането му. Е, както вече споменахме, почти всички. Решението на Съвета от 9 март същата година бе одобрено с 27 гласа за и един против - на полския премиер тогава Беата Шидло, по вътрешнополитически причини.

 

За него

Строител на мостове

С (избирането на) Туск отваряме една чисто нова глава в историята на ЕНП. Той се е доказал като строител на мостове между Изтока и Запада и в качеството си на бивш министър-председател на Полша и на председател на Съвета на ЕС той има огромен опит и очаквам с нетърпение да видя как ще се заеме с оформянето на бъдещето на най-голямото политическо семейство в Европа.

Давид Макалистър, евродепутат от ЕНП, Германия

 

Ще се почувства свободен

Като някой, който е бил министър-председател на Полша в продължение на седем години, който е ръководил делата на Европейския съвет с директно говорене и е много дързък, когато поиска да бъде, смятам че (Доналд Туск) ще се почувства debarrasse (освободен), както казват французите, от целия багаж и ръководен стил, който председателят на Европейския съвет трябва да поддържа.

Андрей Пленкович, министър-председател на Хърватия

 

Лоша новина за Орбан

Доналд Туск е дългогодишен критик на Виктор Орбан и думите му имат допълнителна тежест в Централна и Източна Европа. Речта (б.р. - на конгреса в Загреб в сряда) предполага далеч повече от просто запушване на пукнатините в ЕНП, г-н Туск се готви за ранен сблъсък още с поемането на лидерския пост в партията. По думите на Стивън ван Хеск, професор по политилогия в Университе на Льовен, избирането на Туск е лоша новина за Орбан.

Сам Флеминг, старши кореспондент на “Файненшъл Таймс” в Брюксел

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети