Доналд Туск: Изявленията на администрацията на Доналд Тръмп са тревожни

Снимка: Архив

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск смята, че последните изявления на администрацията на американския президент Доналд Тръмп са тревожни и поставят под съмнение бъдещето на трансатлантическите отношения. Това посочва Туск в писмо до лидерите на страните от Европейския съюз преди срещата им на върха в Малта, цитирано от Ройтерс и Франс прес.

Според Туск Съюзът е изправен пред най-големите предизвикателства за 60-годишната си история. По думите му, основните заплахи са утвърждаващ се Китай, агресивната политика на Русия спрямо съседите ѝ, както и радикалният ислям, който подхранва анархия в Близкия изток и Африка.

Коментарите на Туск са едни от най-силните критики към новия американски президент след идването му на власт преди 11 дни, посочва Ройтерс. Мненията на Туск отразяват нарастващото усещане в много европейски столици, че има нужда от реакция спрямо политиките на Тръмп, особено спрямо забраната за приемане на бежанци и граждани на седем преимуществено мюсюлмански държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка