Доналд Туск предлага отсрочка за Брекзит до една година

Снимка: Архив

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на евролидерите Великобритания да получи отсрочка до една година за напускането на ЕС. Предложението се съдържа в писмото на Туск до участниците в утрешното извънредно заседание на Европейския съвет, съобщи БТА.

Туск отбелязва, че британският премиер Тереза Мей е поискала отсрочка до 30 юни. "Досегашният ни опит, както и разделението в британския парламент, показват, че е малко вероятно одобряването на постигнатото споразумение между ЕС и Лондон да приключи до юни", допълва той.

По неговите думи, съществува и възможност някоя следваща отсрочка да не получи одобрение и така да се стигне до случайна раздяла без уредени правила.

"Затова вярвам, че би трябвало да обсъдим други възможности. Една от тях е "гъвкава отсрочка", която да продължи само доколкото е необходимо и не повече от една година, защото след това ще ни трябва единодушие за предстоящи решения", уточнява председателят на Европейския съвет. По думите му, при гъвкав подход прилагането на отсрочката може да бъде автоматично прекратено, веднага след двустранното ратифициране на споразумението за раздялата.

Ако застоят продължи, дългата отсрочка би дала възможност на Великобритания да преосмисли стратегията си за напускане на ЕС. Великобритания може също да оттегли по всяко време заявката си за напускане на ЕС, както потвърди Европейският съд, допълва Туск.

Той отбелязва, че докато не напусне, Великобритания остава пълноправна част от ЕС и останалите следва да се отнасят с Лондон с най-дълбоко уважение заради желанието да останат близки партньори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа