Доналд Туск призова поляците да преодолеят разногласията си

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова поляците да преодолеят разногласията си в поляризираната страна, която днес отбелязва 100 години от независимостта си, предаде Франс прес.

Туск визираше конфликта на управляващите консерватори с центристката опозиция и Европейската комисия заради спорни съдебни реформи, а вероятно и планираното за по-късно днес "шествие на независимостта" във Варшава, което отначало бе организирано от крайната десница, а впоследствие поето от властите.

"Знам, че спорим помежду си за формата на републиката, за бъдещето на държавата ни и че понякога го правим твърде остро. Полша, прости ни", каза Туск, след като поднесе цветя пред паметника на маршал Юзеф Пилсудски, бащата на полската независимост през 1918 г. Туск добави, че любовта на поляците към родината им е много по-силна от споровете им.

Планираното в центъра на Варшава шествие породи напрежения заради ролята на крайната десница.

Миналата година, на 11 ноември 2017 г., на това шествие радикални групировки скандираха националистически, расистки и дори антисемитски лозунги, което предизвика критики в чужбина.

В крайна сметка президентът Анджей Дуда и премиерът Матеуш Моравецки обявиха, че това шествие става държавна церемония, без от него да се изключват националистите, и че те двамата ще участват в него.

Крайнодесните организатори пък заявяват, че това ще са две отделни шествия, които ще протичат по едно и също време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа