Дончев към президента Радев: Нека всички да се смирим и да си гледаме работата (ВИДЕО)

Вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов дават брифинг пред журналисти в Министерския съвет.

Целта на днешния брифинг е да дадем яснота за снабдяване на болниците със защитни облекла, медикаменти и други продукти, каза в началото вицепремиерът Томислав Дончев.

Началникът на логистичния център към Националния оперативен щаб комисар Николай Николов представи подробна информация в цифри за разпределението на предпазни маски, защитни облекла и дезинфектанти за нуждите на болници, доброволци и граждани.

До момента са разпределени следните предпазни средства: 53975 защитни маски за лекари на първа линия, 946950 за граждани. Защитни облекла за специализиран медицински персонал; облекла за обща употреба - 1050 броя за еднократна и 40180 за многократна.Разпределени са и количества спирт и дезинфектантен гел в различни разфасовки.

Днес на заседание на логистичния център предстои да бъдат разпределени 1 млн. броя ръкавици, 6500 броя предпазни облекла, както и маски. Част от тях ще бъдат отделени за резерва на държавата.

Повече от 60 фирми предложиха своите оферти и услуги за организирано производство, обясни Николов.

"Както е казал Гьоте - колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали. Ако има ограничения тук, те не са парични. Единствените ограничения са от липсата на някои артикули на международния пазар. Аз съм горд с българския бизнес, че вместо да чакаме само на доставки, сме в състояние и да произведем. Щом други държави чакат на нашата помощ, това е достатъчно показателно", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

"Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди "Кръгом", "Ходом марш" се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятия по строева подготовка. Трето, и да бяхме, не е ясно коя команда трябва да изпълняваме. Тази от Трети март, тази за сваляне на карантинните мероприятия от преди седмица, и всичко това ми прилича на един шарж от военните сили, където някой, с цел да унижи другия, му подава командата "Шашкай се в различни посоки".  Само, че единственият персонален призив, който ще си позволя по отношение на господин президента, е да следва собствената си препоръка. Нека всички да се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това", каза той по отношение на изказването на президента Румен Радев за призива на депутатите да дари заплатата си.

Имаме заявки за дарения от компании и посолства. Безспорен факт е, че тази криза вади най-доброто от обществото, съобщи вицепремиерът.

Ще се опитаме да стигнем до всеки. Осигуряването на храна е най-приоритетната нужда, обясни в отговори на журналистически въпрос Дончев.

Опитваме мерките, които предприемаме, да бъдат комплексни. И към момента се работи по други мерки, включително безвъзмездна помощ за най-малките предприятия, което не може да бъде направено за ден - два, каза вицепремиерът.

В Китай вече се отпускат мерките, ще видим как се справят, все пак те са два месеца преди нас. Веднага щом отбележим понижаване в тенденцията, ще разхлабим мерките, категоричен е генерал Мутафчийски. Ние нямаме чудодейно лекарство, но въпреки това се справяме. Тестуваме средно колкото в цяла Европа, допълни той.

"Огромната горчивина в този труд, е че всъщност ние имаме резултати. Най-малкото е, че нямаме трупове - те не могат да се скрият. Никой не може да избяга от статистиката. Ние лекарите най-добре го разбираме. Така че, това е един от най-важните показатели, че ние се справяме добре на този етап. Това, разбира се, не означава че ще продължи, ако започнем да се лигавим с мерките и да си правим експерименти", каза Мутафчийски.

Най-важният въпрос относно идващите празници е да се избегне струпването на хора в и около храмовете. Контролът на ситуацията е грижа на полицията и местните власти, които могат да мобилизират и доброволци, обясни в отговор на телевизионен въпрос вицепремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България