Дончев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ на предстоящите президентски избори

Вицепремиерът Томислав Дончев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ на предстоящите президентски избори. Това потвърди самият той в интервю за БНР.

Дончев каза, че е малко вероятно да има обща кандидатпрезидентска двойка на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Референдумът няма да усложни провеждането на предстоящите избори, подчерта вицепремиерът.

Дончев, който е за втори път отговорник за изборите, сподели, че кибератаките в самия изборен ден създават смут. "Работим превантивно, за да се създаде организация и сухи тренировки. Няма как да го предотвратим, но да сме готови за всеки сценарий."

"Тези избори са по-прости от местните избори. От чисто механична гледна точка. Надявам се, това което зависи от мен, да имаме нормален процес. Това, което е необходимо, ще бъде направено". Дончев смята, че референдумът няма да усложни провеждането на предстоящите избори.

"Вероятно в началото на септември ще се вземе решение за гласуването в Турция и във Франция. Когато вземаме подобно решение, не може да се поддаваме на емоции, трябва да следваме закона. Очакваме информация от мисиите в чужбина, има различни режими в различните страни. В максимална степен ще се съобразим с правото на българските граждани да упражнят правото си на глас."

По темата за задължителното гласуване Дончев коментира: "По силата на гражданската съвест аз гласувам". И уточни, че на следващите избори машинното гласуване ще се разширява – устройствата ще  бъдат 10 пъти повече – 500 на брой. На тези избори ще има и експериментално машинно преброяване.

По повод слогъна на БСП за изборите  "Защото обичаме България" Дончев каза: "Тук се цели някакъв патриотичен ракурс, който, предвид профила на кандидата, едва ли е изненада."

"Рано е да се каже кой ще бъде кандидат-президент на ГЕРБ. Тъй като кандидатурата се обявява късно, това предполага, че това няма да е човек, изваден от нищото, човек, с който гражданите тепърва ще се запознават. Очевидно е, че става дума за добре разпознаваема известна фигура с високо обществено доверие. Позицията вицепрезидент на ЕК е много важен пост за България и България не бива да губи." Така Дончев отговори на въпроса дали Кристалина Георгиева е вероятна кандидатура на ГЕРБ.

Запитан дали има вариант, в който ГЕРБ да има двойка, която да бъде поделена между ГЕРБ и някоя друга политическа формация, Дончев обясни: "От самото създаване на ГЕРБ досега сме участвали в избори самостоятелно.

Президентът има правомощия, свързани и със службите, и с посланиците, и с представянето на страната в чужбина. Не е за подценяване и ролята му на главнокомандващ. Нормално е външната политика да е една от осите на дебата. Тъжно е да свеждаме избора само до координатната система изток-запад. Всяка радикална позиция в това противопоставяне – повече на изток или повече на запад – не е от полза за страната. Ние, за разлика от други държави-членки, които се намират на по-западния или по-северния край на Европа, ние сме съседи и сме в този регион и няма как всичко, което правим, да не го съобразяваме с всичко, което се случва в едната или в другата страна. За нас не е без значение какво се случва с Турция. Трябва да се следи изкъсо ситуацията там."

Във връзка със Закона за обществените поръчки и неговото прилагане Дончев коментира: "Законът урежда само рамката и процедурите, но по отношение на волята на възложителя законът не може да се произнесе."

И даде пример от скандалната обществена поръчка на Министерството на образованието за рекламни материали – опитът да се закупят запалки, за да се рекламира българско министерство – и то на образованието, категорично е сред неудачните примери.

/БНР/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика