Дончо Барбалов: Банката за майчина кърма търси донори

Банката за майчина кърма търси донори, това съобщи във фейсбук зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Работата на Банката за майчина кърма ще бъде възобновена през март, след приключване на основния ремонт на стойност 950 000 лв. В сградата бе извършена бе цялостна подмяна на ВиК, отоплителната и електрическата инсталация, поставена е топлоизолация, направен е цялостен вътрешен ремонт на помещенията, обновена е и фасадата на обекта /на част от снимките може да се види състоянието на сградата преди ремонта/.

Част от оборудването на Банката е ново, предстои закупуване на още специализирана медицинска апаратура. Средствата за проекта са осигурени от бюджета на Столичната община.

От тази година в Банката ще бъде разкрит и Кабинет за кърмене, където младите майки ще могат да получават подкрепа или консултация, свързана с кърменето.

Жените, които желаят да даряват кърма могат да се свържат с Банката на тел. 02/822 0930, 02/828 1510 или 02/822 3007.

Днес проверих подготовката за подновяване работата на БМК заедно с д-р Веселин Милев, председател на здравната комисия към Столичния общински съвет и д-р Моника Чеуз, директор на дирекция „Здравеопазване“ към СО, съобщава Барбалов.

На 1 юни 2019 г. Банката за майчина кърма ще навърши 30 години от създаването си. Тя е единствена за Столична община и цяла Западна България, финансира се само от бюджета на СО. Държавата не плаща за този вид услуга.

Събраната от донори кърма се предоставя безплатно на здравни заведения и частни лица за нуждаещи се недоносени бебета, кърмачета с алергия към белтъка на кравето мляко или с вродени заболявания, както и на новородени, чиито майки са болни от туберкулоза, диабет, сърдечно-съдови и психически заболявания.

В банката има отделение по събиране, съхранение и пласмент на майчината кърма, отделение по пастьоризация и лиофилизация, и лаборатории по микробиология и биохимия. Медицинският персонал е специализиран - лаборанти, микробиолози, лекари.

Преди няколко години Столичната община закупи за Банката единствения по рода си в страната апарат "Милкоскен", калибриран за изследване биохимичните показатели на майчината кърма.

Повече информация за работата на БМК на адрес:

https://www.bankazamaichinakarma.free.bg/zanas.html

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България