Доставят първите в света ваксини срещу малария в Гана, Кения и Малави

Първата в света ваксина срещу малария ще бъде доставена в Гана, Кения и Малави през 2018 г. Трите страни ще получат ваксината РТС,С, която тренира имунната система да атакува разпространявания от комари малариен паразит, съобщи Би Би Си.

Според Световната здравна организация (СЗО) ваксината има потенциала да спаси десетки хиляди човешки животи. Все още не е ясно обаче дали разпространението на ваксината ще бъде възможно в най-бедните страни в света.

Ваксината трябва да бъде поставена четири пъти – веднъж месечно в рамките на три месеца и последната доза - година и половина по-късно.

Успехът на ваксината е постигнат в лабораторна среда и не е ясно ще може ли да се постигнат същите добри резултати в реална среда, в която достъпът до здравеопазване е много ограничен.

Това е и причината СЗО да обяви пилотни програми в трите страни.

Възможността за ваксина срещу малария е чудесна новина и събраните данни от пилотната програма ще помогнат да се прецени дали може да се приложи в по-голям мащаб, отбеляза регионалният директор на организацията за Африка д-р Матшидисо Моети

Пилотните имунизации включват над 750 хил. деца между 5 и 17 месеца. На около половината ще бъде поставена ваксината, за да се сравни ефективността в реална среда. Според изследванията, в тази възрастова група, четирите дози предотвратяват близо 4 от 10 случая на малария, а най-тежките случаи се намаляват с една трета.

Гана, Кения и Малави са избрани, защото имат програми за борба с болестта, като мрежи срещу комари, и въпреки това имат високи нива на малария.

Всяка година 212 млн. души се разболяват от болестта, а 429 хил. души умират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят