Дострояват нов старчески дом в Шумен за 1,8 млн. лв.

Започва дострояването на нов Дом за стари хора в Шумен. Близо 1,8 млн.лв. ще бъдат вложени в ремонта на пет блока от бившето поделение на КЕЧ в града, преди дни общината е подписала договора с фирмата-изпълнител. Както "Труд" писа, кметството получи 1,5 млн.лв. с решение на Министерски съвет, за да може да завърши ремонта, започнат още преди десет години. Общината ще добави и средства от собствени приходи. Фирмата-строител, която бе единствен кандидат, трябва да приключи обекта за 175 дни.

За това време сградите от бившите казарми, предвидени за Дом за възрастни хора, трябва да бъдат преобразени с всички удобства. Предвидено е стаите да бъдат за най-много четирима души, ще има трапезари, зали за занимания по интереси и физиотерапия, предвидени са и кабинети за персонала, дори фризьорски салон.

В момента старческият дом на Шумен "Д-р Стефан Смядовски" се обитава от над 100 души, но те са настанени в няколко стари постройки. Реконструкцията на бившите казарми стартира през 2008 г. с 360 000 лв. по проект „Красива България“, по-късно през 2011 г. бяха вложени още 550 хил. лв. от изтеглен облигационен заем от общината. Част от най-нетърпеливите обитатели на дома дори ходиха да видят къде ще бъдат настанени и от години очакват по-добри условия. Осигурените средства за ремонта гарантират, че тази година ще бъдат преместени в уютно и достойно място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България