Доходите нараснаха с 40%

храна

За цигари и алкохол харчим повече отколкото за дрехи и обувки

Вдигат пенсиите по-бързо от заплатите

Доходите нараснаха с 60% за последните 10 години. Но като са вземе предвид и инфлацията за периода се оказва, че реалното увеличение на доходите е с 40%, обявиха от НСИ. Доходът на човек за цялата 2017 г. е 5586 лв., като спрямо 2016 г. нараства с 8,1%. Така се оказва, че на месец живеем с по 465 лв. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за декември е 1123 лв. Но в доходите на домакинствата влизат и пенсиите и обезщетенията за майчинство и безработица. Така, ако в домакинството има дете, пенсионер или безработен средният доход на човек пада значително, дори ако един от родителите има висока заплата.

За 10 години доходите на домакинствата от заплати са нараснали с 67,3%. Доходите от пенсии се увеличават доста по-бързо - с 82,6%. Това се дължи както на застаряването на населението, така и на факта, че новите отпускани пенсии са по-високи от старите. В резултат заплатите формират 55% от доходите на домакинствата, а пенсиите имат дял от 26,5%. Като към пенсиите се прибавят обезщетенията за безработица и майчинство, се оказва, че 30% от всички доходи са социални плащания.

За храна домакинствата дават 30% от разходите си. Като за 10 години парите за прехрана са нараснали с 31,7%. В същото време разходите за жилището (вода, ток, горива, обзавеждане и поддържане на дома) нарастват двойно по-бързо - със 74,7%, и вече формират 15% от всички разходи на домакинствата.

Българите харчат за алкохол и цигари (219 лв. на човек годишно), повече отколкото за дрехи и обувки (183 лв.), и приблизително колкото за свободно време, култура и образование (230 лв.). Така за алкохол и цигари отиват толкова пари, колкото за почивка през лятото.

 

Всеки трети с климатик

Половината семейства нямат кола

Над 66% от домакинствата имат само GSM-и

Кола имат само 51,2% от домакинствата в страната, като 4,3% притежават два и повече автомобила, обявиха от НСИ. Не могат да си позволят кола по финансови причини 14,7% от хората, а 33,8% са заявили, че нямат нужда от автомобил. От предметите за дълготрайна употреба най-разпространен е телевизорът - той присъства в 99,3% от жилищата, като 29,2% имат по два и повече телевизора. 4,8% от домакинствата не могат да си купят пералня по финансови причини. С компютри разполагат 55% от домакинствата (62,5% в градовете и 33,8% в селата). Все още е голям делът на хората, които посочват, че нямат нужда от компютър - 38,6%. Интернет пък има в 56,1% от домовете. 66,5% от домакинствата имат само мобилни телефони (преобладават тези с два и повече GSM-а). Климатици има в 37,3% от жилищата, като 28,9% са отговорили, че не могат да си купят по финансови причини. В жилища под наем живеят само 3,6% от хората. Тоалетна вътре в жилището имат 67,4% от домакинствата в селата и 97,1% в градовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика