Доц. Ангел Кунчев: Изследвахме 1016 полицаи, само 9 имат антитела

Доц. Ангел Кунчев

Рано е да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази, констатираха от щаба

Завършило е пробното тестване сред полицейските служители за коронавирус. Изследвани са общо 1016 души, чиято средната възраст е 39 години. Това съобщиха от Националния оперативен щаб на редовния брифинг тази сутрин.

"Това са група хора с интензивни контакти, почти всички са с отрицателен резултат, двама имат положителни данни за IGM антитела, което значи прясна инфекция и 7 души са положителни за IGG – 6 мъже и една жена, което значи, че са имали среща с вируса и вече имат антитела. Нито един няма положителен резултат, а един човек има симптоми, които наподобяват заболяването, но не е ясно още за коронавирус", добави доц. д-р Ангел Кунчев.

Един служител е с подозрителни симптоми. Той и двамата с IGM антитела от извадката ще бъдат изследвани повторно.

"Резултатите показват, че все още активна циркулация на вируса в София не е налице, епидемията е под контрол и ако продължим с мерките, тя ще остане на нисък интензитет на разпространение, но е рано да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази", подчерта д-р Кунчев.

При военните сме изследвали над 1100 души, без симптоматика. Предстои изследване в неделя на кораб, който се прибира от учение в Румъния, там са 146 моряци, които ще бъдат изследвани. Няма данни за оплаквания някакви на кораба, но сме длъжни да ги изследваме, уточни ген. Венцислав Мутафчийски.

Той разкри, че американски специалисти са се поинтересували от опита на ВМА при лечение на тежко болните от Covid-19, при което интубирането се задържа до последния възможен момент и по този начин се избягват негативните ефекти от него. "Те подготвят публикация, в която ще бъде включен нашият опит", похвали се ген. Мутафчийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България