Доц. Антоанета Цветкова: Общинските профилактични програми са инвестиция в здравето на варненци

Здравните програми за профилактика и рехабилитация, които община Варна финансира, са важна инвестиция в здравето на хората. Хиляди варненци са се възползвали през последните години от възможността за безплатни здравни услуги. За тази година повече от 8 500 души ще бъдат обхванати от общо 17 програми, коментира доц. Антоанета Цветкова, председател на комисията по здравеопазване към местния парламент през изминалия мандат и кандидат на ГЕРБ за общински съветник.

По думите й голяма част от обхванатите в програмите са деца. „Само за това лято над 250 от тях бяха включени в оздравителните програми, създадени в отговор на проблемите, свързани с увреждания, наднормено тегло и гръбначни изкривявания при подрастващите. Към малките варненчета са насочени и успешни програми за дентално здраве, за превенция на заболяванията на слуха и зрението. Профилактиката е безспорен приоритет и има ключова роля за предотвратяването на хроничните незаразни заболявания. Затова ще продължим да работим в тази посока”, категорична бе доц. Цветкова, като отчете, че през изминалия мандат общината е вложила над 850 000 лв. в реализираните здравни програми.

„Средствата, заделяни за здравеопазване в общинския бюджет, се увеличават с всяка изминала година. Спрямо 2015 г. ръстът им надхвърля 60% и днес достигат 22,5 млн. лв. Въз основа на решения на Общинския съвет целево е осигурено финансиране за подпомагане дейността на лечебните заведения на стойност над 7 млн. лв. През изминалия мандат продължихме и установената добра практика за изплащане на помощи за лечение на граждани и за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми”, уточни доц. Антоанета Цветкова, която е университетски преподавател и уважаван експерт в своята област – икономика на здравеопазването.

„С финансовата подкрепа на общината в МБАЛ „Света Анна - Варна“ бяха ремонтирани родилното отделение, неонатологията и фасадата на Хирургичния блок. Над 1,15 млн. лв. са вложени в базата на варненския „Пирогов”, включително и за осигуряването на медицинска апаратура, като предстои да се закупи и лазер за извършване на литотрипсия на камъни. Сериозни вложения бяха направени и за ремонт на АГ-болницата в морската столица. До края на годината предстои изграждане на пристройка за външен асансьор към съществуващата сграда. Подпомогна се и Онкологичната болница за изграждане на бункер за линейния ускорител, за реновиране на отделението по лъчетерапия и за закупуването на Система за визуализация и интеграция на лапароскопска хирургия и високоспециализирана ендоскопска диагностика и терапия”, отбеляза доц. Цветкова. Наред с оказаната през годините финансова подкрепа за апаратура на диагностично-консултативните центрове, тя допълни, че се работи активно и за тяхното обновяване.

Като добър пример за усилията, които се полагат за повишаване качеството на здравеопазването, доц. Антоанета Цветкова посочи и взаимодействието с Медицинския университет, на който по-рано тази година Общинският съвет повери управлението на Очна болница. „Варна е първата община в страната, която прилага този модел - общинска болница да бъде стопанисвана от висшето учебно заведение, което кове необходимите в медицината кадри. Гласувайки решението, местният парламент потвърди амбицията Очна болница да се превърне в специализиран офталмологичен център за цяла Североизточна България и вярвам, че резултатите няма да закъснеят”, изтъкна доц. Цветкова, кандидат в листата на ГЕРБ за общински съветници.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика